Invloed van slechte adem op je sociale leven

0
11
blog placeholder

Effect slechte adem op het sociale leven

Veel mensen leiden aan het hebben van een slechte adem. In Nederland leidt naar verwachting ongeveer een miljoen mensen aan dit probleem. De een heeft er meer last van dan de andere en terwijl het bij de ene een structureel probleem is, heeft iemand anders er alleen maar last van na het drinken van koffie. Wat de oorzaak ook is, het is een vervelend probleem en kan een hevig effect hebben op het sociale leven van iemand.

Het hebben van een slechte adem is voornamelijk vervelend voor de omgeving van iemand die het heeft. Zij zijn degenen die het merken wanneer ze dicht op iemands staan. Veel mensen vinden het ook moeilijk om de betreffende persoon hier op te wijzen. Voor de persoon in kwestie wordt het pas een probleem op het moment dat het hem verteld word. Omdat het hebben van een slechte adem samen gaat met schaamte, wordt het vanaf dit moment moeilijker om nog met mensen te praten. Het nemen van kauwgom is vaak maar een tijdelijke oplossing. Mensen die lijden aan het hebben van een slechte adem zijn vaak erg bewust van zichzelf door de probleem en gaan zich steeds meer ongemakkelijk voelen waardoor ze uiteindelijk sociale situatie ontwijken.

Oorzaken van slechte adem

In de meeste gevallen is het hebben van een slechte mondhygiëne de oorzaak van halitose en het hebben van een droge mond. Dit heeft te maken met bacteriën die zich in de mond verzamelen en de stinkende gassen veroorzaken. Door het niet goed poetsen van de tanden en door niet te flossen geef je deze de mogelijkheid om zich te verspreiden. Hoe meer bacteriën in je mond, hoe groter het probleem wordt. Dit uit zich ook naar de tong. Wanneer je een witte aanslag hebt op je tong is het vaak een teken dat je lijdt aan een slechte adem. Een witte aanslag is eigenlijk een ophoping van vuil en bacteriën. Wanneer je dus een witte aanslag hebt op je tong, is het belangrijk om deze schoon te maken met een tongreiniger.

Het hebben van een droge mond

Een andere oorzaak van het hebben van een slechte adem oftewel halitose is het hebben van een droge mond. Een droge mond is een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te nestelen en zich te verspreiden. Een droge mond kun je krijgen door verschillende oorzaken. Veel mensen hebben last van een droge mond wanneer ze wakker worden. Ze slapen ‘s nachts dan met een open mond waardoor de gehele mond uitdroogt. Dit probleem is vaak goed op te lossen door het drinken van een glas water. Hierdoor maak je de mond weer vochtig en spoel je hem schoon.

Andere oorzaken van het hebben van een droge mond zijn het drinken van alcohol, het roken van een sigaret, het drinken van koffie en thee, veel praten maar ook het hebben van angst en een depressie. Water is vaak een goede oplossing tegen het hebben van een droge mond. Het drinken van water is sowieso gezond, maar het houdt de mond ook schoon en vochtig. Wanneer je rookt, alcohol, koffie en/of thee drinkt is het aan te raden om hierna even water te gaan drinken. Hiermee spoel je de mond gelijk even schoon en krijg je een frissere smaak in je mond. Let op met het gebruik van bijvoorbeeld kauwgom en snoep. Deze geven je misschien eerst een heerlijke frisse smaak, maar op de langere termijn drogen deze de mond juist uit.

Er zijn mensen die last hebben van een chronische droge mond. Dit kan komen door medicatiegebruik, radiotherapie of een aandoening. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here