Soorten verslavingen
Verslavingen komen in veel verschillende vormen voor. Grofweg kunnen deze worden opgedeeld in twee soorten verslaving. De middelen- en gedragsverslavingen. Een aantal voorbeelden ter verduidelijking.
Middelenverslaving
Bij een middelenverslaving worden stoffen ingenomen die op de persoon een gelukzalig of verdoezelend effect hebben. Dit wordt, in eerste instantie, gedaan om minder gestresst te ervaren. Op een gegeven oment draait het daar niet meer om en wordt het middel ingenomen omdat men verslaafd is. Een aantal bekende middelenverslavingen zijn:
- Alcholverslaving
- Drugsverslaving (cocaine, heroine, xtc)
Gedragsverslaving
Deze verslaving uit zich doordat een persoon steeds, obsessief bepaald gedrag vertoond. Dit gedrag en/of de spanning die daarmee samenhangt zorgen voor de kick. Enkele bekende voorbeelden zijn;
- Gokverslaving
- Gameverslaving
- Social media verslaving
- Seksverslaving
Succesvol en verslaafd
Je bent succesvol, hebt een goede baan, een leuke vrouw, vee vrienden en …. je bent verslaafd? Kan dat wel? Jazeker bij verslavingszorg Arnhem herkennen ze dit probleem:
‘ Juist bij mensen met een hoge sociale status zien wij verslavingen voorkomen. De omgeving vraagt veel van deze personen. Ze zijn druk met werk, met het onderhouden van een kennissen- en vriendenkring en hebben een gezin waar ze tijd mee moeten doorbrengen. Om te ontspannen wordt er een drankje gedronken, tot er op een moment elke avond een flinke hoeveelheid wordt genuttigd. Zo sluipt een verslaving je leven binnen.’
Herken een verslaving
Het gevoel van schuld en schaamte voor je verslaving is bij veel personen met een verslaving aanwezig. Daarnaast zijn er andere kenmerken bij een verslaving, een aantal zijn:
- Jouw verslaving bepaalt je Agenda (je plant alles om je verslaving heen).
- Je liegt over het feit dat je een verslaving hebt.
- Anderen in jouw omgeving merken dat je niet goed in je vel zit (of maken zich letterlijk druk om, bijvoorbeeld, het aantal drankjes dat je drinkt).
- Je weet van jezelf dat je niet goed bezig bent.
- Stiekem, als je goed naar jezelf kijkt, weet je dat je moeilijk kunt stoppen met je gedrag.
Behandelen
Een verslaving wordt meestal behandeld door een psycholoog. Samen met jou wordt bepaald wat jou doel is (vaak het stoppen van de verslaving). Daarna wordt een plan van aanpak opgesteld om jouw probleem te lijf te gaan. Samen met een psycholoog is de kans om van je verslaving af te komen meer dan 80%.