Huisstofmijtallergie

0
6
blog placeholder

Wat kun je zelf doen tegen huisstofmijtallergie?

Als je last hebt van huisstofmijtallergie is dat erg vervelend. Vaak niezen, hoesten, piepende ademhaling, moeite met ademhalen, tranende ogen en dergelijk zijn geen pretje. Het lastige is echter, dat huisstofmijt in elke huis voorkomt. Het is dan helaas ook onmogelijk om alle huisstofmijt uit je huis te bannen, maar je kunt er wel wat tegen doen om het zoveel mogelijk terug te dringen zodat ook de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Was je beddengoed op minimaal 60 graden
Huisstofmijt komt het meest voor in het matras, je beddengoed, kussens, gordijnen, huisstof, tapijt en meubels. Vooral in je lekkere warme bed voelt een huisstofmijt zich ook helemaal thuis.

Huisstofmijt kan niet tegen temperaturen van 60 graden of meer. Het is daarom ook belangrijk dat je het beddengoed regelmatig op 60 graden of meer wast. Alle huisstofmijt wordt dan namelijk uitgeroeid.  Heeft je matras een afneembare hoes, was die dan ook gelijk even mee. Je kunt eventueel ook een speciale anti huisstofmijt hoes van synthetisch materiaal om je matras doen als je last hebt van huisstofmijtallergie.

Ga regelmatig afstoffen en stofzuigen
Als iemand in je huishouding last heeft van huisstofmijtallergie, dan kun je beter parket, laminaat, houten vloer of plavuizen nemen op je vloer, maar absoluut geen vloerbedekking, vloerkleed of tapijt. Dat laatste is namelijk een plek waar huisstofmijt zich perfect thuis voelt. Heb je toch vloerbedekking of tapijt liggen, ga dat dan minimaal 3 of 4 keer per week stofzuigen. Ook gladde vloeren moeten minimaal 1 keer per week worden stof gezogen en gedweild.

Ga je stofzuigen, neem dan ook gelijk al je meubelen met textiel regelmatig een keertje mee. Stof ook regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per week, je meubels af met een vochtige doek. Heb je zelf last van huisstofmijtallergie, dan kun je het stoffen en stofzuigen het beste aan iemand anders over laten.

Ga sporten
Als je regelmatig gaat sporten verbetert je weerstand. Naast het feit dat sporten gezond is zul je ook minder vaak verkouden zijn, waardoor de allergische klachten ook minder zullen zijn.

Doen!
Zoals je hierboven hebt gelezen kun je zelf heel wat doen om de huisstofmijt te bestrijden. Een paar kleine aanpassingen kunnen al een heel groot effect hebben op je huisstofmijtallergie. Je moet het echter niet alleen doen, maar ook volhouden. Het vergt dus misschien in het begin een (kleine) aanpassing in je routine, maar het positieve effect zal dat allemaal dubbel en dwars terugbetalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here