Hoeveel je terug kan krijgen voor een gehoorapparaat

0
12
gehoorapparaat

Er is een ruime keuze aan gehoorapparaten in diverse prijscategorieën, hoeveel je terug kan krijgen voor een gehoorapparaat is afhankelijk van een aantal factoren. De prijs van het hoortoestel wordt bepaald door het type hoortoestel dat je wenst. De keuze voor je hoortoestel wordt in eerste instantie bepaald door hoeveel gehoorverlies je hebt. Bij elk soort gehoorverlies past een ander soort hoortoestel. Naast het type hoortoestel wordt de prijs ook mede bepaald door je eigen wensen voor een hoortoestel. Wat vind je belangrijk aan het soort hoortoestel, factoren als kies je voor een in-het-oor toestel, een achter-het-oor toestel of heb je liever een luidspreker-in-het-oor toestel spelen bij de bepaling van de prijs een belangrijke rol.

Vergoeding via de zorgverzekeraar voor een hoortoestel

Zorgverzekeraars vergoeden hoortoestellen in het basispakket tot 75% van de aanschafprijs. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan zoals dat je gehoorverlies minimaal 35 db dient te zijn. In diverse winkels waar hoortoestellen verkocht worden kun je terecht voor een gehoortest. Wil je snel weten hoe het er met je gehoor voor staat dan kun je ook een online gehoortest uitvoeren. Deze online gehoortest is echter niet voldoende voor vergoeding bij de zorgverzekeraar. Het gehoorverlies dient te worden vastgesteld bij een audicien, KNO-arts of via een audiologisch centrum. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of zij een contract hebben met de audicien van uw keuze zodat u weet of uw hoortoestel vergoed wordt of niet.

Wanneer je aanvullend verzekerd bent bij je zorgverzekering dan bieden diverse zorgverzekeraars 100% vergoeding op een gehoortoestel. Hoortoestellen vallen wel onder het eigen risico, dus wanneer je nog niet je eigen risico volledig hebt verbruikt dan dien je alsnog een gedeelte zelf te betalen. Het eigen risico is in 2022 €385,- voor het jaar. Bij je zorgverzekeraar kun je nagaan of je nog eigen risico dient te betalen bij aanschaf van het hoortoestel of dat dit niet nodig is. Tevens kunnen zij je vertellen hoeveel je precies vergoed krijgt voor het hoortoestel. Houd de prijsopgave van de audicien bij de hand zodat je ze precies kunt vertellen welk type hoortoestel u heeft uitgekozen met welke specificaties zodat je de juiste informatie van hen ontvangt over de vergoeding en of zij het gehoorapparaat verzekeren voor je.

Vijf categorieën gehoorschade

Zorgverzekeraars hebben de vergoede toestellen verdeeld in vijf verschillende categorieën met categorie één als meest milde gehoorschade en categorie vijf voor het meest complexe gehoorverlies. Zorgverzekeraars vergoeden op basis van de categorie gehoorschade waarin je wordt ingedeeld door de audicien of arts. De indeling in de categorie wordt bepaald door de uitkomst van je gehoortest en de wensen die je zelf hebt voor een hoortoestel. Wanneer je een keuze maakt voor een high-tech hoortoestel vanwege bijvoorbeeld het soort werk dat je doet dan kan de audicien je indelen in een hogere categorie. De zorgverzekeraar beoordeelt je situatie en kijkt aan de hand hiervan of je in aanmerking komt voor de vergoeding van het hoortoestel. Hoortoestellen die niet vergoed worden vallen in de zogenoemde vrije keuze markt. Wanneer je niet in aanmerking komt voor vergoeding dan kun je los van de zorgverzekering via de zorgverzekeraar gebruik maken van belastingvoordeel via de Belastingdienst.