Het Vaderschapsverlof

0
8
blog placeholder

Het vaderschapsverlof is momenteel niets meer dan een populaire term voor de twee dagen kraamverlof die een kersverse vader gegund zijn. De officiële term hiervoor is dan ook niet vaderschapsverlof maar kraamverlof. Toch gaat het in Nederland vaak over dit verlof, en dan wordt er niet zozeer gepraat over het kraamverlof maar over een langere vorm.

Maar wat is het vaderschapsverlof dan eigenlijk?

Na de geboorte van een kind heeft de vader twee werkdagen vrij, de moeder wat langer. In deze dagen kan de man wat tijd doorbrengen met zijn vrouw en kind en de vrouw zoveel mogelijk ondersteunen. Veel mensen, en met hun enkele politieke partijen, vinden twee dagen veel te korter en willen een verlenging hiervan voor de man. Dit uitgebreide kraamverlof is waar men aan refereert wanneer het over het vaderschapsverlof gaat. Hoeveel de discussie reeds enkele malen gevoerd is, is er geen beslissing over genomen. Gezien de lastige economische situatie leek het de politiek onverantwoord om extra verlof dagen in te stellen (als dan niet doorbetaald).

Vaderschapsverlof in België en de rest van Europa.

In België is er een volwaardige vorm van het vaderschapsverlof. Dit verlof duurt 10 dagen en hoeft niet aansluitend opgenomen te worden. Zo kan de vader gedurende twee weken zijn nieuwe kindje beter leren kennen en zijn vrouw helpen met alle dagelijke bezigheden. In de rest van Europa bedraag het verlof haast overal minimaal één week, maar vaak meer. Nederland is dan ook hekkesluiter wat betreft het vaderschapsverlof in Europa. Zodoende is het te begrijpen dat er steeds meer stemmen opgaan om de Nederlandse wetgeving te harmoniseren met die van andere landen, een geluid dat op vele andere vlakken vaak anders is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here