In je lichaam zit gemiddeld 600 tot 800 gram hemoglobine. Hemoglobine bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide en zuurstof. Als je zuurstof inademt vangen de hemoglobine eiwitten dit op. Ze vervoeren vervolgens het zuurstof met de bloedcellen mee. Hemoglobine is opgebouwd uit vier verscillende soorten ketens die allemaal ergens voor dienen. Iedere keten is gevormd rond om een ijzer molecuul. Je moet ze dan ook zeker niet met elkaar vergelijken.
pH buffer
Hemoglobine is naast zijn taken als zuurstofvervoerder en koolstofdioxide vervoerder ook nog ergens anders zeer goed voor. Het helpt je namelijk om de zuurtegraad op pijl te houden. Dit is een heel belangrijk onderdeel, en daar is hemoglobine dan weer goed voor. Bijna alles dat in ons lichaam zit is verbonden met dit o zo belangrijke eiwit. Hemoglobine is daarom ook het belangrijkste eiwit die in ons lichaam zit verstopt.
Hemoglobinopathie
Een ander voor voor bloedarmoede is hemoglobinopathie. In west-europese landen komt dit verschijnsel niet zo vaak voor. Het is voornamelijk een erfelijk iets wat een aantal mensen hebben die vaak uit Azie of Afrika komen. Op de wereld heeft ongeveer 5% hier mee te maken. Deze ziekte kan zeer ernstig zijn en wanneer je pasgeboren kind er dan mee te maken heeft zorgvuldig met de situatie om te gaan.
Vraagteken
Je kunt een vraagteken zetten bij deze ziekte. Maar dat mag je zeker niet doen. Hemoglobinopathie is een zeer gevaarlijke ziekte die je zeker niet mag onderschatten.
Wilt u meer informatie over deze ziekte? Kijk dan op Hemoglobine.org. Daar vindt u enorm veel informatie over het eiwit en de bijbehorende ziekte.