Fulvinezuur en Humuszuur

0
267
blog placeholder

Wat zijn Humus substanties?

Humus is de bovenste laag van de bodem en is erg vruchtbaar. Het lijkt op compost, maar is verder verteerd dan compost. Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de verzamelnaam humus substanties gebruikt. Humus komt natuurlijk in het milieu voor in zowel de bodem (modder/turf, bruine kool, sedimenten) als in het water. De vorming van humus substanties gebeurd door de biodegradatie van dood organisch materiaal (planten en dieren resten), een proces dat humificatie wordt genoemd.

Het is een proces dat zeer langzaam gaat, veel langzamer dan bijvoorbeeld de afbraak van planten en dierenresten waarbij compost wordt gevormd. Het duurt minimaal 6-12 maanden om een humusachtige substantie als compost te maken, maar in de natuur duurt de vorming van een humuslaag veel langer. Een humuslaag kan wel 40 miljoen jaar oud zijn. Een vuistregel over de kwaliteit is: hoe ouder hoe beter.
Humus substanties worden gekenmerkt door een hoog moleculair gewicht en de kleur die kan uiteenlopen van geel tot zwart. Humus substanties zijn de meest voorkomende organische macromoleculen in de natuur en hebben een hoog koolstofgehalte. Ze zijn een belangrijk onderdeel in de bodem, omdat ze een effect hebben op de fysische en chemische eigenschappen van de bodem en ze vruchtbaarheid van de grond verbeteren.

Humus substanties
 kunnen verdeeld worden in drie verschillende componenten, gebaseerd op hun oplosbaarheid;

* Humuszuur: het component van humus dat niet oplosbaar is in water met een zeer lage pH waarde, maar wordt oplosbaar als de pH stijgt.
Fulvinezuur: het component van humus dat oplosbaar is bij elke pH waarde.
* Humin: het component van humus dat onoplosbaar is in water bij elke pH waarde.
De precieze structuur en eigenschappen van humuszuur en fulvinezuur is erg afhankelijk van de bron waaruit het geïsoleerd is en de methode die hierbij gebruikt is. De kwaliteit van Fulvine- en Humuszuur kan daardoor sterk verschillen per leverancier.

Een aantal vuistregels om de kwaliteit van fulvinezuur te bepalen:
* Voor puur fulvinezuur geldt dat de kleur lichtgeel moet zijn. De kleur duidt op de zuiverheid.
* Fulvinezuur moet zo ongebonden mogelijk zijn, zodat het zich kan binden aan voedingsstoffen. Een goede manier om de puurheid van fulvinezuur te bepalen is smaak. Fulvinezuur hoort smaakloos te zijn.
* Fulvinezuur is volledig oplosbaar. In water mag zich dus geen afzetting vormen op de bodem.

Er is ook behoorlijk wat variatie in de kwaliteit van humuszuur. De definitie van humuszuur verschilt behoorlijk per aanbieder. Sommige verkopers zien humuszuur en fulvinezuur als één stof. Een vuistregel om de kwaliteit van humuszuur te beoordelen:
* Hoe donkerder van kleur, hoe meer mineralen het aan zich bindt. Donkerder duidt dus op rijkdom.
Ieder mens krijgt fulvinezuur en humuszuur binnen via het voedsel. Maar door het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en ouderdom van landbouwgronden, wordt de humuslaag langzamerhand onttrokken van de bodem. Hierdoor krijgt de mens minder fulvine- en humuszuur binnen op natuurlijke wijze.

Hoe worden fulvine- en humuszuur geïsoleerd uit de bodem
Het productieproces verschilt per leverancier. Hierdoor verschilt ook de kwaliteit van de producten per aanbieder. Hieronder wordt het productieproces van fulvinezuur beschreven, zoals BioAg, de leverancier van Health Solution het produceert.
1. Ruwe erts komt aan bij de faciliteit, in grote gesloten zakken.
2. De zakken worden geleegd in fermentatievaten (dezelfde als gebruikt in de wijnindustrie).
3. Regenwater, enzymen en microben worden toegevoegd.
De enzymen zorgen voor de scheiding van fulvinezuur van de humus, een proces dat fermentatie wordt genoemd. De microben voorkomen dat bacteriën zoals E.coli houvast in de vaten krijgen.
4. Het fermentatieproces duurt een aantal maanden.
5. Test worden uitgevoerd tijdens het proces om te controleren of het product de juiste zuurtegraad, dichtheid, kleur en consistentie heeft bereikt.
6. Nadat het fermentatieproces is voltooid worden alle vaten geleegd in een grote tank.
7. De Tank wordt vervolgens gebruikt om 275 liter kooi bakken te vullen door een gepatenteerd filtersysteem dat elk risico van besmetting voorkomt en eventuele microben verwijdert.
8. Elke lading krijgt een lotnummer, zodat alle producten gecontroleerd kunnen worden.
9. Wanneer de grote tank leeg is, begint het proces opnieuw.

Eigenschappen en effecten van fulvinezuur

Fulvinezuur is zeer klein molecuul dat opgelost is in water. Zuivere fulvinezuur is ongebonden, dat wil zeggen dat het geen mineralen en metalen aan zich gebonden heeft. Door de ongebonden staat van het molecuul, is fulvinezuur een uitstekende transporteur van mineralen, vitaminen, en spoorelementen en metalen. Fulvinezuur neemt voedingsstoffen op en geeft ze af binnen de cel. In de cel neemt het zware metalen op en voert deze af uit het lichaam.
* Verbetert de opname van voedingsstoffen
* Voert zware metalen af

Eigenschappen en effecten van humuszuur

Humuszuur is een vaste substantie, maar is volledig oplosbaar in water. Het verschil met fulvinezuur is dat het gebonden is aan mineralen en metalen. Er is voornamelijk veel onderzoek gedaan naar het effect van humuszuur op dieren. Na 2 weken gebruik van humuszuur zijn er al effecten merkbaar.

Effect op dieren:
* Optimalisering van voederconversie
o Voederconversie is een maat van voedselvertering. Door gebruik van humuszuur worden er meer voedingsstoffen opgenomen en minder voedingsstoffen onverteerd afgevoerd.
* Vaster ontlasting
o Humuszuur bindt stofjes, vergelijkbaar met koolstof. Hierdoor krijgt uw dier een vastere ontlasting.
* Ontlasting stinkt minder
o Doordat de voederconversie verbetert, wordt de uitstoot van zwavelgas en methaan verminderd. Zwavel en methaangas zijn de veroorzaker van de stank van uitwerpselen.

Effect van humuszuur op de bodem:
* Het bindt voedingsstoffen uit de bodem.
* Het verbeterd de opname van voedingsstoffen uit de bodem, vooral fosfor, zwavel en koolstofdioxide.
* Het verminderd de behoefte aan koolstofdioxide
* Het stimuleert de biologische activiteit
* Het lost mineralen op
* Het verbeterd de bodem structuur

Effecten van fulvine- en humuszuur op planten:
* Versnelt en vergroot de groei van planten
o De stikstof- en voedingsstofopname wordt vergroot. Hierdoor wordt de stofwisseling bevorderd en zal een plant sneller groeien.
* Vermindert de kan op ziektes
o Humuszuur zorgt voor een stabiele bodem. De plant groeit op in betere omstandigheden en is daardoor meer weerbaar tegen ziektes.

Zijn Fulvine- en Humuszuur ook daadwerkelijk zuur?

Dat ligt aan de manier waarop het extract gemaakt is. Als er zuur wordt gebruikt is het een zuur. Maar als water gebruikt wordt om humuszuur te filteren is het pH-neutraal, en dus niet zuur. Bij de producten van Health Solution is water gebruikt om te filteren, en is het dus pH-neutraal.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor extra informatie kunt u contact opnemen met Nature4Health.com, tel. 036 523 9395
, e-mail: info@nature4health.com of e.smink@bioageurope.eu. 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here