Een angststoornis behandelen

0
6
blog placeholder

Angst is een manier van het menselijk lichaam om te waarschuwen voor potentieel gevaarlijke situaties. Bang zijn is dus heel normaal en nuttig en zorgt ervaar dat we in bepaalde situaties adequater kunnen reageren. Wanneer er echter sprake is van continue ongegrond ervaren van angst kan er sprake zijn van een of meerdere angststoornissen.

De angststoornis

Elke persoon in de wereld is weleens bang geweest in een bepaalde situatie. Sommige personen ervaren op sommige momenten hevigere angst dan anderen zouden doen. Voorbeelden hier zijn hoogtevrees, arachnofobie (angst voor spinnen) en smetvrees. Bungeejumping kan voor de een klinken als een leuke ervaring en voor de ander als een doodsangst. Het verschil in de mate van angst die wordt ervaren is heel normaal en wordt bepaald door persoonlijkheid en opvoeding. Soms kan de angst voor een bepaalde situatie echter zo extreem worden dat er sprake is van een angststoornis. Wanneer men geconfronteerd wordt met de angst treden er diverse lichamelijk klachten op en kan er zelfs een paniekaanval optreden.

Een angststoornis behandelen

Er zijn diverse behandelingen om een angststoornis tegen te gaan:

  • Cognitieve therapie
  • Gedragstherapie
  • Sociotherapie
  • Medicatie

In de praktijk is het vaak zo dat er een combinatie wordt gemaakt van de diverse behandelmethoden op basis van de klachten van de patiënt. Bij cognitieve therapie leert de patiënt de oorzaak van de stoornis kennen. Wanneer de oorzaak bekend is kan er ook makkelijker gecorrigeerd worden wanneer de angst optreedt.

Bij gedragstherapie wordt getracht het gedragspatroon van de patient te veranderen. De oorzaak van de angst kan zo vermeden wordt en wanneer het gedrag permanent wordt aangepast kan de patient de angststoornis uiteindelijk de baas worden.            

Bij sociotherapie wordt geprobeerd om de patiënt uit het sociaal isolement te trekken waarin zij zich bevinden. Er wordt alles aan gedaan om zo snel mogelijk weer een sociaal leven op te bouwen.

Medicatie welke vaak wordt gebruikt bij de behandeling van een angststoornis is antidepressiva.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here