Een andere vorm van dementie

0
7
blog placeholder

Vormen van dementie

We worden er steeds vaker mee geconfronteerd : dementie. In ons dagelijks leven komt deze ziekte steeds vaker voor. Deels heeft dit natuurlijk te maken dat we gemiddeld gesproken ook ouder worden. Dementie is een ziekte die vaak op latere leeftijd wordt geconstateerd. Dat is dus de reden dat we steeds vaker in onze eigen omgeving met deze ‘slopende ziekte’ te maken krijgen.
Er zijn echter diverse vormen van dementie. De bekendste en meest voorkomende vorm van dementie is de Ziekte van Alzheimer. Dit is een ziekte die voorkomt op latere leeftijd, waarbij patienten vaak een zeer geisoleerd bestaan gaan leven. Ze herkennen vaak niemand meer in hun omgeving en sluiten zich vaak af. Het is ook direct betrokkenen een schrikbeeld wat dus steeds vaker voorkomt.

De tweede vorm van dementie is vasculaire dementie. Vasculaire dementie vindt haar oorzaak in het feit dat patienten al eerder te maken hebben gekregen met hart- en vaatziekten. Als gevolg van deze kwalen krijgen patienten in sommige gevallen een beroerte. Een paar maanden na de beroerte, meestal circa na drie maanden, kunnen zich vasculaire dementie symptomen openbaren. Ook bij vasculaire dementie zullen patienten vaak problemen hebben met het geheugen. Na verloop van tijd zal ook hier de omgeving te maken krijgen met het feit dat de patient zijn direct betrokkenen niet meer zal herkennen. Dit treedt hierbij overigens vaak later op dan bij patienten die met de Ziekte van Alzheimer zijn gediagnoticeerd.

Genezing

Bij dementie is de kans op genezing nihil. In veel gevallen zal de ziekte zich verder openbaren en zullen steeds meer uitvalsverschijnselen zich gaan voordoen. Daarbij merken we op dat patienten die geconfronteerd worden met vasculaire dementie dit ook zelf vaak zullen merken. Dit maakt deze vorm van dementie wellicht nog erger dan bij de ziekte van Alzheimer, waarbij de patient vaak zelf niet veel merkt van zijn ziekte en de daarbij behorende symptomen.
Kortom : een zeer slopende ziekte, waarbij de kans op genezing niet aanwezig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here