Eczeem of psoriasis

0
210
eczeem

Wanneer u schilferige rode plekken op uw huid heeft denkt u wellicht al snel aan eczeem, maar het zou ook psoriasis kunnen zijn. Deze huidaandoeningen lijken bijzonder veel op elkaar. Er zijn echter ook een aantal verschillen. In dit artikel kunt u meer lezen over de overeenkomsten en verschillen van deze huidaandoeningen.

Eczeem

Deze huidaandoening komt veel voor. 3% Van de Nederlanders heeft er regelmatig last van. Veel meer mensen hebben er af en toe last van of maar 1 keer. Eczeem is vaak het gevolg van een allergische reactie of blootstelling aan een irriterende stof. Hierbij kunt u denken aan metalen, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Deze vorm is vrij eenvoudig te verhelpen door het contact met deze stoffen te vermijden. In sommige gevallen is de oorzaak moeilijker te achterhalen. In dat geval worden de symptomen behandeld met hormoonzalf of zinkoxidezalf.

Psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte. De oorzaak kan dus ook niet worden weg genomen. Het is een aangeboren ziekte die bij 2% van de bevolking voorkomt. Deze huidaandoening zorgt er voor dat het lichaam op bepaalde plekken meer huidcellen aanmaakt. Hierdoor ontstaan rode plekken en huidschilfers. Net als bij eczeem jeuken deze plekken vaak.

Diagnose

Hoewel beide huidaandoeningen qua uiterlijke kenmerken erg op elkaar lijken zijn er ook verschillen. Eczeem komt meestal voor op de binnenkant van de knieën en ellebogen. De schilfers zijn klein en soms komen er ook blaasjes en vochtige plekken voor. Psoriasis komt daarentegen juist aan de buitenkant van enkels en ellebogen voor. De schilfers zijn groter en de huid is erg droog. De verschillen zijn minimaal, maar een arts zal de diagnose kunnen stellen.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u last heeft van één van deze huidaandoeningen kunt u beter niet te vaak en lang douchen of baden. Hierdoor worden de natuurlijke vetten weggewassen en wordt de huid nog droger. Qua kleding kunt u het beste kiezen voor katoen. Door wollen kleding kan de huid extra gaan jeuken en ook nylon kleding kan zorgen voor extra jeuk. Katoen wordt in de meeste gevallen wel goed verdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here