Dysthyme stoornis

0
42
blog placeholder

Het Griekse woord dysthymia betekent “slechte staat van de geest ‘of’ zieke humor.” Als een van de twee belangrijkste vormen van klinische depressie, het heeft meestal minder ernstige symptomen dan de grote depressie, maar duurt langer. De American Psychiatric Association definieert dysthyme stoornis als depressieve stemming die het grootste deel van de tijd gedurende ten minste twee jaar voorkomt, samen met ten minste twee van de volgende symptomen: slechte eetlust of te veel eten, slapeloosheid of overmatige slaap, weinig energie of vermoeidheid, een laag zelfbeeld; armen concentratie of besluiteloosheid, en hopeloosheid.

Dysthyme stoornis en depressie hebben natuurlijk veel symptomen gemeen, waaronder depressieve stemming, verstoorde slaap, weinig energie, en slechte concentratie. Er zijn ook parallel symptomen: slechte eetlust, een laag zelfbeeld, en hopeloosheid in dysthymie, die overeenkomt met de meer ernstige symptomen van verandering in gewicht, overdreven schuldgevoelens en gedachten aan de dood of zelfmoord in een zware depressie. Ernstige depressie kan ook twee symptomen niet gevonden in de standaard definitie van dysthymie: anhedonie (onvermogen om plezier te voelen) en psychomotorische symptomen (voornamelijk lusteloosheid of agitatie). Een episode van depressie vereist minimum vijf symptomen in plaats van drie, maar hoeft alleen de laatste twee weken eerder dan twee jaar.

Dysthymie is een ernstige aandoening. Het is geen “kleine” depressie, en het is geen voorwaarde tussen ernstige klinische depressie en depressie bij toevallige informele zin. In sommige gevallen is het meer dan invaliderende depressie. Toch is dysthyme stoornis zo vergelijkbaar met de grote depressie dat diagnostische handboek van de American Psychiatric Association suggereert ook, als een mogelijkheid voor verder onderzoek, een alternatieve definitie met symptomen zoals anhedonie, sociale terugtrekking, schuld, en prikkelbaarheid maar geen eetlust of slaapstoornissen. Het doel is om dysthymia duidelijker te onderscheiden van ernstige depressie door het benadrukken van de stemming en persoonlijke relaties van de patiënt dan lichamelijke klachten.

Dysthymie is ongeveer net zo gewoon als een zware depressie. Gezien de chronische aard, dat maakt het een van de aandoeningen het vaakst gezien door psychotherapeuten. Ongeveer 6% van de bevolking van de Verenigde Staten heeft een vorm van dysthymie op een bepaald moment, 3% in het afgelopen jaar. Maar liefst een derde van de patiënten in de psychotherapie kunnen lijden aan dysthymie. Zoals depressie, is meer voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het heeft de neiging om eerder in het leven te voorkomen. De American Psychiatric Association maakt onderscheid tussen deze vroege vorm en een vorm die later in het leven gebeurt en komt vaak minder geleidelijk op.

Meer dan de helft van de mensen met dysthyme stoornis krijgen uiteindelijk een vorm van depressie, en ongeveer de helft van de patiënten behandeld voor depressie lijdt aan deze dubbele depressie. Veel patiënten die gedeeltelijk herstellen van zware depressie hebben ook mildere symptomen die jaren aanhouden. Dit type chronische depressie is moeilijk te onderscheiden van dysthyme stoornis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here