Droge mond of keel, wat kun je er aan doen

0
26
blog placeholder

Oorzaken droge mond
Bij te weinig afgifte van speeksel in de mond ontstaat er een droge mond. Een andere oorzaak kan zijn dat er tijdens het ademen verdamping ontstaat. Een geringe speekselgehalte in de mond kan ook veroorzaakt worden door de inname van medicijnen. Hoe meer medicijngebruik hoe groter de kans is op een droge mond. Hierbij maakt het niet uit wat voor een medicijnen het zijn.

Bij het ouder worden zal de productie van speeksel afnemen, waardoor de kans op een droge mond groter word. Daarnaast is over het algemeen zo dat ouderen meer verplicht zijn tot innamen van geneesmiddelen, wat dus een extra oorzaak is.

Bepaalde aandoeningen kunnen ook een oorzaak zijn. Denk hierbij aan diabetes zowel type 1 als 2 en syndromen zoals ‘sjogren’. Bij dit laatste heb je een lage weerstand en staan de klieren die speeksel produceren continue onder vuur. Een kenmerk bij diabetes is veel plassen, dit zorgt dan weer voor droogte. Maar ook intensieve behandelingen bij levensbedreigende ziekten zoals kanker kunnen ook een oorzaak zijn.

Symptomen droge mond

Vaak zijn mensen zich er helemaal niet van bewust dat ze een droge mond hebben, totdat het heel erge vormen aanneemt en de speekselproductie nog maar op 50% of lager zit. Mogelijk symptomen van een droge mond zijn bijvoorbeeld een pijnlijk en plakkerig gevoel in de mond. Merkt u bijvoorbeeld dat er bij het eten voedsel aan uw gehemelte blijft plakken en maar niet wil loskomen? Maar ook een rode en droge mond, gescheurde mondhoeken, droge lippen, tongkloven, problemen bij het eten van droog voedsel of kruiden, het eten smaakt niet meer of niet meer zo lekker als voorheen, moeite met praten, slechte adem, tandbederf en ’s nacht vaker wakker worden zijn veel voorkomende symptomen. Als u een kunstgebit heeft kan het voorkomen dat uw kunstgebit niet meer blijft zitten.

Ook wat betreft een droge keel geld hetzelfde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here