De oorzaken van overgewicht

blog placeholder

Oorzaken van overgewicht

Hieronder bekende oorzaken van overgewicht met een korte toelichting. We beginnen met een hele bekende oorzaak van overgewicht namelijk de voeding. Daarna volgen oorzaken die minder bekend zijn bij het brede publiek. Probeer te achterhalen waar de oorzaak van uw overgewicht ligt en pak het probleem bij de wortel aan.

Teveel of ongezond eten

Als u teveel energie consumeert dan uw lichaam dagelijks verbrandt dan wordt u dikker. Als we mensen zien lopen die te dik zijn dan is de conclusie al snel dat die persoon wel teveel zal eten. Dit hoeft niet waar te zijn, blijkens de volgende oorzaken van overgewicht. Ligt uw probleem wel in de voeding dan zijn er diverse producten die u kunnen helpen het probleem van overgewicht op te lossen.

Erfelijkheid

Er zijn steeds meer onderzoeken die erop wijzen dat erfelijkheid of genetische aanleg wel degelijk kan meespelen bij overgewicht. Het blijkt dat tussen de 30% en 70% van gewichtsverschillen tussen mensen genetisch is bepaald. U kunt dan denken aan factoren die invloed hebben op de vorming van vet en genetische factoren die uw hongergevoel regelen. Dit verschilt per persoon. U kunt nagaan dat vooral het honger- en verzadigingsgevoel van directe invloed is op uw eetgedrag. Voorgaande wil niet zeggen dat mensen met aanleg overgewicht niet kunnen voorkomen! We zien in de huidige moderne tijd dat mensen steeds dikker worden. Belangrijke oorzaak (en verschil met het verleden) is de veranderende omgeving en onze alsmaar groter wordende welvaart.

Omgeving

Er zijn veel sociale en fysieke factoren in onze omgeving die ons eetgedrag beïnvloeden. Het blijkt uit onderzoek dat mensen dikker worden als de omgeving uitnodigt tot eten. Dit is een goed voorbeeld van uw fysieke omgeving. Daarnaast spelen vrienden, familie, collega’s en kennissen een belangrijke rol. Als overgewicht minder getolereerd wordt blijken mensen ook minder dik te zijn.

Psychisch en sociaal

Uw persoonlijkheid en houding is erg bepalend bij hoeveel en wat u eet. Er zijn veel mensen die eten uit emotie. Als deze mensen depressief, teleurgesteld of andere negatieve gevoelens hebben kunnen ze de verleiding tot veel en ongezond eten niet weerstaan. Het omgekeerde kan ook. Namelijk mensen die bewust heel weinig eten om zich beter te voelen, dit zijn ook emotionele eters. Naast emotionele eters zijn er ook mensen die zich sterk laten beïnvloeden door wat ze zien. Als deze mensen eten zien gaan alle remmen los. Erg lastig als u in een maatschappij leeft waar veel mensen continue kunnen beschikken over eten.

Pak uw probleem bij de wortel aan

Nu u wat meer achtergrond informatie hebt gekregen over de oorzaken van overgewicht kunt u voor uzelf nagaan of u bepaalde oorzaken herkent. Probeer wat aan dit probleem te doen, vraag hulp van familie, vrienden of deskundigen op uw probleemgebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here