De fysiotherapeut brengt u weer op de been

0
4
blog placeholder

Voor klachten aan uw rug, heupen en ledematen is de fysiotherapeut in principe de aangewezen behandelaar. In bijna iedere plaats is wel een fysiotherapeut te vinden, zoals u hier ziet in dit handige overzicht van fysiotherapie praktijken in alle plaatsen in Nederland.

Specialisaties binnen de fysiotherapie

Naast normale fysiotherapie kunt u bij veel praktijken voor fysiotherapie ook terecht voor gespecialiseerde vormen van fysiotherapie. Zo is er bijvoorbeeld kinderfysiotherapie, manuele therapie, oefentherapie, manuele therapie en bekkenfysiotherapie.

Hoog opgeleide paramedici

Voordat men zich een ‘normale’ fysiotherapeut mag noemen dient men een vierjarige HBO opleiding Fysiotherapie te hebben gevolgd èn over een BIG-registratie te beschikken. Voor bijna alle gespecialiseerde vormen van fysiotherapie staat een extra opleidingsperiode van 3 of 4 jaar. Het moge duidelijk zijn dat fysiotherapeuten daardoor uitermate deskundige behandelaars zijn waar u zich dan ook met een gerust hart aan kunt toevertrouwen.

Bij de fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal u bij uw eerste bezoek uitgebreid onderzoeken. Daarbij maakt hij een inventarisatie van uw klachten, kijkt wat de mogelijke oorzaak is en zal ook proberen te achterhalen of uw klachten door een verkeerde beweging of houding zijn ontstaan en of er daarom ook iets aan preventie moet worden gedaan. Aan de hand van zijn bevindingen maakt hij een behandelplan en zal dit met u bespreken. Als u er samen uit bent wordt er een afspraak voor de behandeling gemaakt. Het benodigde aantal fysiotherapiebehandelingen is uiteraard grotendeels afhankelijk van de aard en de ernst van uw klacht.

De behandeling

De behandeling van de fysiotherapeut is over het algemeen nagenoeg pijnloos. Hij/zij zal proberen middels diverse therapieën de spieren, gewrichten en uw houding weer in orde te krijgen. Dit is een geleidelijk proces, vaak krijgt u tijdens de eerste behandelingen de indruk dat het niet echt helpt maar gaandeweg zult u de resultaten echt wel merken.

Nazorg en preventie

Als u na een aantal behandelingen van uw pijnklachten af bent gaat de fysiotherapeut kijken of er nog nazorg nodig is. Mogelijk krijgt u een aantal oefeningen opgegeven die u thuis kunt doen, ook kan de fysiotherapeut oordelen dat u zo nu en dan ‘op herhaling’ moet. Het is belangrijk dat u dit ook doet, anders loopt u kans dat uw pijnklachten weer terug komen waarna de behandeling weer opnieuw kan beginnen.

Vergoeding door de zorgverzekering

U wordt meestal naar de fysiotherapeut doorverwezen door de huisarts, specialist of verloskundige. Maar u mag ook zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. U dient er echter rekening mee te houden dat de behandelingen van de fysiotherapeut niet vanuit het basispakket van uw zorgverzekering wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt alleen behandelingen voor ‘erkende’ chronische klachten, en dan pas vanaf de 21e behandeling. Daarom is het raadzaam om ook een zogenaamde aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoedingen daarvan verschillen per verzekeraar, laat u dus uitgebreid adviseren welke aanvullende verzekering voor u het meest passend is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here