Blaasontsteking

0
89
blog placeholder

Oorzaak

De oorzaak van blaasontsteking is meestal een bacteriële infectie, vaak na geslachtsgemeenschap. Andere minder vaak voorkomende oorzaken zijn blaasontsteking na een reactie op medicijnen, door straling of een reactie op een chemisch bestanddeel.
Een aparte vorm van blaasontsteking is interstitiële cystitis.

Symptomen

Een blaasontsteking veroorzaakt prikkeling in de blaas. De patiënt voelt dit aan als een grote drang om te plassen, zelfs bij een lege blaas. Typisch is dat er frequent kleine beetjes worden geplast. Er is een branderig gevoel bij het plassen.
Er kan ook bloed in de urine zitten en de urine is vaak troebel en sterk ruikend.

Behandeling

Bij een bacteriële infectie van de blaas worden antibiotica gegeven.
Het is aangewezen om veel te drinken: door het vele plassen worden de bacteriën mee naar buiten geplast. Dit is ook een uitstekende preventieve maatregel bij mensen die al enkele malen een blaasontsteking hebben meegemaakt.

Preventie

Men kan blaasontsteking nooit helemaal voorkomen, maar met enkele hulpmiddelen kan de kans op de ontwikkeling van blaasontsteking verkleind worden: veel drinken, vaak plassen, van voren naar achteren vegen, urineren na geslachtsgemeenschap en douchen in plaatsw van baden helpen allemaal de kans op cystitis te verminderen.

Interstitiële cystitis

Interstitiële cystitis of pijnlijke blaas syndroom is een ziekte die vooral vrouwen treft. Het is een steeds terugkerende aandoening die pijn en druk in de bekkenstreek veroorzaakt.
De wand van de blaas is geïrriteerd en er kunnen littekens ontstaan. Ook een grote plasdrang is aanwezig.
De oorzaak van interstitiële cystitis is niet gekend en de ziekte is moeilijk te behandelen.
De behandeling kan gebeuren door de blaas onder durk te laten vollopen: blaasdistentie. Dit schijnt vaak een verbetering van de klachten te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here