Bacteriële vaginose

0
23
blog placeholder

Bacteriële vaginose is een infectie van het vrouwelijke genitale gebied door bacteriën van het type Gardnerella vaginalis, vaak in combinatie met diverse andere anaerobe bacteriën. Bacteriële vaginose wordt ook wel Gardnerella infectie genoemd.

Bacteriële vaginose werd oorspronkelijk beschreven door Gardner en Dukes in 1955. De infectie veroorzaakt vaak een grijze of gele afscheiding met een “vis”-achtige geur die toeneemt na het wassen van de genitaliën met alkalische zeep of na het geslachtsgemeenschap.

Gardnerella vaginalis is, naast candida infectie, de meest voorkomende oorzaak van bacteriële infectie bij de seksueel actieve volwassene patiënten. De patiënt klaagt over een onwelriekende, irriterend afscheiding, en de onderzoeken tonen  een homogeen, grijs-witte afscheiding aan. De specifieke “visachtige geur” kan worden vrijgemaakt bij de toepassing van 10 procent kaliumhydroxide op de vaginale afscheiding op een glasplaatje.

Oorzaken en risicofactoren van bacteriële infectie

Aangenomen wordt dat de infectie seksueel wordt overgedragen. De bacteriën zijn ook gevonden bij vrouwen zonder voorgeschiedenis en komen overeen met een seksueel overdraagbare ziekte. Bacteriële vaginose veroorzaakt vaak geen symptomen.

Symptomen van bacteriële vaginose

Ontstekingsreacties, een typische vaginale afscheiding geassocieerd met een “muffe” of “visachtige” geur. De hoeveelheid afscheiding is variabel en er is weinig of geen vaginale irritatie die in verband staat met deze infectie, maar de penetrante geur is meestal de belangrijkste klacht.

Is bacteriële vaginose een soa?

Bacteriële vaginose is geen klassieke soa. Het kan voorkomen bij elke vrouw, ongeacht of zij seksueel actief is, maar het komt vaker voor bij seksueel actieve vrouwen. Het is echter sterk geassocieerd met de aanwezigheid van bepaalde bacteriën (Gardnerella vaginalis) die van nature wel in de vaginale flora van sommige vrouwen voorkomen en wordt vaak doorgegeven via seksueel contact.

http://www.soatest24.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here