Baarmoeder fibroom

0
52
blog placeholder

Wat veroorzaakt fibroom?


De precieze oorzaak van vleesbomen is onbekend. Echter worden vleesbomen gekoppeld aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen is het vrouwelijke reproductieve hormoon geproduceerd door de eierstokken (het vrouwelijke reproductieve organen). Vleesbomen ontwikkelen zich gewoonlijk tijdens de reproductieve jaren bij een vrouw (vanaf circa 16 tot 50 jaar oud).
Fibroom heeft de neiging om in omvang toenemen wanneer oestrogeen niveaus op hun hoogste zijn, zoals tijdens de zwangerschap. Ze zijn ook bekend te krimpen wanneer de oestrogeenspiegel laag zijn, zoals na de menopauze (wanneer een vrouw de menstruatie stopt bij ongeveer 50 jaar oud).

Hoe worden vleesbomen behandeld?


In veel gevallen hebben vleesbomen geen symptomen en behandeling is niet vereist. Na verloop van tijd, zullenl vleesbomen vaak krimpen en verdwijnen zonder enige behandeling.
Echter, ongeveer 1 op de 3 vrouwen ervaren de symptomen van vleesbomen, zoals pijn of zware bloedingen. In dergelijke gevallen kan medicatie worden voorgeschreven. Als dit niet werkt, kunnen andere technieken, waaronder chirurgie, worden aanbevolen.
In zeer zeldzame gevallen kunnen er complicaties als gevolg van vleesbomen komen, die kunnen het moeilijker maken om zwanger te worden of een baby te beïnvloeden tijdens de zwangerschap.

Typen vleesbomen


Vleesbomen kunnen overal groeien in de baarmoeder. De vijf soorten vleesbomen hieronder beschreven.

  • Intramurale vleesbomen ontwikkelen zich in de spierwand van de baarmoeder en ze zijn de meest voorkomende vorm van vleesbomen gevonden bij vrouwen.  
  • Subsereuze vleesbomen groeien buiten de wand van de baarmoeder in het bekken en kunnen zeer groot worden.
  • Submuceuze vleesbomen ontwikkelen zich in de spier onder de binnenbekleding van de baarmoeder wand en ze groeien in het midden van de baarmoeder.
  • Gesteelde vleesbomen groeien van de buitenwand van de baarmoeder en de baarmoeder wand door een smalle steel zijn bevestigd.
  • Cervicale vleesbomen ontwikkelen zich in de wand van de baarmoederhals (de hals van de baarmoeder).

Wie wordt getroffen?


Vleesbomen komen vaak voor, ongeveer 40% van de vrouwen ontwikkelen ze op een bepaald moment in hun leven. Ze komen het vaakst voor bij vrouwen tussen 30-50 jaar oud.
Vleesbomen worden verondersteld om vaker te ontwikkelen (in ongeveer 55%) van de vrouwen die van Afrikaanse Caribische afkomst zijn. Het is ook gedacht dat ze vaker voorkomen bij zwaardere vrouwen als gevolg van hogere oestrogeenspiegels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here