Au ik heb kiespijn

0
547
blog placeholder

Wat is kiespijn?
Het woord kiespijn zegt eigenlijk al genoeg. Het is een pijn die je voelt aan of rond je gebid. Meestal komt het plotseling en ongewenst opzetten. Je zit op vrijdagavond op de bank en je kies begint steeds meer te kloppen. Wat moet je doen? Wat weet je eigenlijk over kiespijn?

De oorzaken:
– De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes. Gaatjes in je tand of kiezen. Het kan een heel klein gaatje zijn maar het komt ook voor dat een hele tand of kies bijna is weggerot.
– teruggetrokken tandvlees of ontstoken tandvlees kan pijn doen. Terug getrokken tandvlees zorgt ervoor dat het kaakbot bloot komt te liggen. Dit komt door tandplak (suikers) welke door bacterien zichzelf invreten in je tand en tandvlees.
– Ontstekingen. Je zult het misschien wel eens gehad hebben, een ontsteking aan je wortelkanaal. De tand/kies kan in dit geval erg gevoelig en pijnlijk zijn.
– een losse vulling. Als er ruimte tussen de kies en een vulling komt dan kan de vulling los komen te liggen. De zenuw in de kies is dan een makkelijke prooi voor temperatuurverschillen. En doet dat zeer!

Hoe oplossen?
Een gaatje kun je bij de tandarts laten vullen. Een rotte tand of kies kun je laten trekken en vervangen voor een kroon.
Teruggetrokken tandvlees is permanent. Je kunt dit niet goed genezen dus je zult het moeten voorkomen!
Ontstekingen in bijvoorbeeld het wortelkanaal kunnen worden behandeld bij de tandarts of kaakchirurg middels een wortelkanaalbehandeling.
En een losse vulling kun je uiteraard uit laten boren bij de tandarts om hem vervolgens weer te laten vullen.

Heb je last maar kun je niet onmiddelijk terecht bij een tandarts? Probeer dan rustig aan te doen, niet voorover te bukken, en neem een paracetamol tegen de pijn. Drink en eet geen heet of koud eten maar probeer de temperatuurschommelingen in je mond zo laag mogelijk te houden. Probeer bij langere afwezigheid van je tandarts een noodtandarts te vinden.

Tips bij goed onderhoud gebit en voorkomen van klachten:
De eerste en beste tip is natuurlijk het goed onderhouden van je gebid zodat je bovenstaande klachten kunt voorkomen. Een poetsadvies is minimaal 2 maal daags poetsen met een middel hard/zachte borstel. Poets niet te hard maar ook niet te zacht. Probeer op elke plek te komen door bijvoorbeeld je tandenborstel te kantelen. Je kunt dit laten testen bij de tandarts middels een kleurtje waardoor je ziet of je wel op elke plek poetst. Doe je dit niet goed dan kun je een electrische tandenborstel overwegen. Houd ook de mond schoon van vuil en spoel af en toe je mond goed schoon.

Verzekering:
Pas ook op dat je een goede verzekering neemt waarin je tandartskosten worden vergoed. Een tandarts verzekering is erg nuttig als je niet een goed gebid hebt. Een behandeling kan erg duur zijn en zonder verzekering kun je in dit geval tegen erg hoge kosten komen te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here