Atopisch eczeem – constitutioneel eczeem

0
24
blog placeholder

Verzachtende  (vochtinbrengende)  en steroïde crèmes of zalven zijn geschikt om de symptomen van atopisch eczeem te onderdrukken. Ongeveer 2 op de 3 kinderen met atopisch eczeem hebben geen last meer van de symptomen tegen de tijd dat ze pubertijd bereiken.

Wat is atopisch eczeem?

Eczeem wordt ook wel dermatitis genoemd wat letterlijk ontsteking van de huid betekend. Er zijn verschillende soorten van eczeem zoals constitutioneel eczeem en zwemmerseczeem. Het meest voorkomende type is atopisch eczeem. In dit type eczeem is een typisch patroon van huidontsteking die de symptomen veroorzaakt.

Het woord atopie beschrijft mensen met bepaalde allergische neigingen. Echter, atopisch eczeem is niet alleen een eenvoudige allergische aandoening. Mensen met atopisch eczeem hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van andere atopische aandoeningen, zoals astma en hooikoorts.

Wat zijn de symptomen van atopisch eczeem?

  • De huid voelt meestal droog.
  • Sommige gebieden van de huid zien er rood en ontstoken uit. De meest voorkomende gebieden die getroffen worden door deze eczeem zijn huidplooien, zoals de voorkant van de ellebogen en polsen, rug van knieën, en rond de hals. Eczeem kan echter op elke huidoppervlak voorkomen. Het gezicht wordt vaak aangetast bij baby’s met atopisch eczeem, dit wordt dauwworm genoemd.
  • Ontstoken huid jeukt. Als u veel krabt kan het leiden tot vlekken op de huid die dikker worden.
  • Soms is komen op de ontstoken delen van de huid blaren voor.
  • Soms kunnen de ontstoken delen van de huid geïnfecteerd raken.
  • Typisch, ontstoken gebieden van de huid hebben de neiging om op te laaien van tijd tot tijd, en dan de neiging om te settelen. De ernst en de duur hiervan varieert van persoon tot persoon, en van tijd tot tijd bij dezelfde persoon.

In lichte gevallen kan een flare-up veroorzaken slechts een of twee kleine, lichte vlekken van ontsteking. Vaak zijn achter de knieën, of voor ellebogen of polsen. In ernstige gevallen kan de oplaaiing van eczeem wel enkele weken of langer duren, en hebben betrekking op vele gebieden van de huid. Dit kan leiden tot grote ongemakken. Veel mensen met atopisch eczeem zijn ergens tussen deze uitersten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here