Angst overwinnen bij kinderen

0
59
blog placeholder

Een opvallende ding gebeurde er met een peuter: ze wordt een klein persoon met haar eigen persoonlijkheid, meningen, voorkeuren en antipathieën. Ze is grappig, lief, attent, wilskrachtig, en maakt gemakkelijk vrienden. Maar ze begint ook angsten te ontwikkelen. Eerder was ze nergens bang voor en ging gemakkelijk om met nieuwe situaties. Ze had geen hoogtevrees, angst voor mensen of dieren en waaide gemakkelijk door het leven. Nu klampt ze naar me toe en wordt zo bang voor glijbanen op de speelplaats. Ze wordt verlegen bij nieuwe mensen en heeft moeite om hallo te zeggen. Ze is van een onbevreesd kind naar een bang persoon.

Dit is een volledig passende ontwikkeling en alle kinderen gaan door fases waar ze voor verschillende dingen bang zijn – vreemden, het donker, etc. Maar toen ik dit zag, dacht ik aan de vele kinderen met angststoornissen met wie ik heb gewerkt en hoe het kind daarin onder het gewicht van angst en angst lijkt te verdwenen.

Het is duidelijk dat niet ieder kind een angststoornis zal ontwikkelen. Dat angst zich bij kinderen kan ontwikkelen, is volkomen normaal.

Angsten bij kinderen

Angststoornissen ontwikkelen zich vanuit de combinatie van aangeboren persoonlijkheidskenmerken, stress, genen en reactie van familie op de emoties van het kind. Ondanks de bijdrage van de dingen die we niet kunnen controleren, zoals genen, zijn er dingen die ouders kunnen doen om te voorkomen dat hun kind een angststoornis ontwikkeld. Dus hoe kunnen we voorkomen dat onze kinderen angststoornissen ontwikkelen?

1) Angsten confronteren. Als ouders willen wij ons kind beschermen tegen angst en verdriet. Hoewel dit een volledig gezonde reactie is kan het leiden, dat ouders hun een kind aanmoedigen om beangstigend situaties te vermijden. Op  korte termijn, kan vermijding voorkomen dat een kind angst gaat ervaren – als het kind zich niet in die situatie bevindt, zal het kind niet bang zijn. Als een kind niet naar beneden gaat van de glijbaan, zal het kind geen angst hoeven te ervaren. Maar op de lange termijn zal voorkoming de angst aanhouden. Het kind komt er niet van af.

Dus hoe kan je een kind van angst afhelpen? Dat kan alleen als een kind wordt blootgesteld aan angstwekkende situaties.

2) Moedig gedrag vertonen. Veel volwassenen voorkomen angstwekkende situaties. Als je ergens bang voor bent, ga je dat over het algemeen vermijden. Maar kinderen doen wat hun ouders doen. Als een kind ziet dat een ouder een angstwekkende situatie vermijd, dan zal het kind hetzelfde doen. Als je wilt dat kinderen met hun angsten omgaat, moet je laten zien dat je dat ook doet.

3) Behandel je eigen angst. Als ouders trekt het aan ons hart als we ons kind angst of verdriet zien ervaren. Kinderen kijken naar hun ouders om erachter te komen hoe ze moeten reageren op een situatie. Als een ouder bang is, zal het kind ook bang zijn. Als een ouder kalm lijkt, zal dat het kind te helpen om te kalmeren. Een van de belangrijkste manieren waarop een ouder een kind kan helpen om hun angst te verminderen, is door eigen angst te beheersen. Houd een kalme toon van je stem bij het praten met je kind. Praat langzaam. Hou een kalme uitdrukking aan op je gezicht. Dit zal je kind laten zien dat je niet bang bent voor de situatie en zal helpen om de angst van je kind te verminderen.

4) Bevestig de emotie, maar niet verergeren. Bevestig de ervaring van het kind, maar moedig het kind ook aan om in de situatie te blijven. “Ben je bang?” Als het kind ja zegt, dan zeg je: “Oké, het is oké om bang te zijn. We zijn allemaal wel eens bang. Maar als we bang zijn, moeten we dapper zijn en de situatie aangaan. Laten we proberen om samen te dapper zijn.” Dit biedt je kind om beter te leren omgaan met hun gevoelens en stel je ze in staat om dapper te zijn tegen angst.

5) Hulp te zoeken als dat nodig is. Als de angst van je kind het leven beïnvloed en een hoop ellende veroorzaakt, dan is het zinvol om je kind te laten helpen door een psycholoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here