Alvleesklierklanker

0
6
blog placeholder

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige vorm van kanker. Goedaardige alvleesklierkanker komt zelden voor. Het is de soort kanker die zich het meest voordoet in de westerse landen. Als men alvleesklierkanker heeft zijn de prognoses zeer ongunstig. De vijfjaarsoverleving is beneden de vijf procent.

Het is moeilijk om het vast te stellen. Vaak is het namelijk zo dat de tumor er al een hele tijd zit voordat er klachten naar voren komen. Bij de klachten die er na loop van de tijd naar voren komen moet men denken aan een gevoel dat er iets drukt in de buik, pijn of geelzucht. Als deze klachten naar voren komen is de kanker al vaak verspreid in het lichaam.

Er zijn verschillende soorten alvleesklierkanker. Bij de soort die het meeste voorkomt zit de kanker in de cellen die over de hele alvleesklier zitten.

Bij een tumor op de alvleesklier zijn er steeds betere manieren om de kanker te bestrijden. Bij twintig procent van de mensen die alvleesklierkanker hebben kan de tumor weggehaald worden tijdens een operatie. Het is belangrijk dat er tijdens het weghalen van een gedeelte van de alvleesklier nog een goed stuk alvleesklier blijft zitten zodat de alvleesklier nog goed kan werken.

Als de tumor niet tijdens een operatie weggehaald kan worden wordt er vaak bestraald. Dit kan alleen bij tumoren die nog niet verder over het lichaam zijn verspreid. Men probeert met de bestraling de tumor kleiner te maken of ervoor te zorgen dat de toestand stabiel blijft en de tumor niet verder kan groeien.

Bij veel mensen die alvleesklierkanker hebben zijn er ook andere organen met tumoren. Dit komt omdat alvleesklierkanker vaak in een laat stadium wordt ontdekt waardoor de tumor zich kan uitbreiden in het lichaam.

Uit ervaringen van het behandelen van alvleesklierkanker komt naar voren dat moderne chemotherapie goed aanslaat. Bij veel mensen blijft de tumor hierdoor stabiel of wordtd hij kleiner. Hierdoor heeft de patiënt minder klachten waardoor hij nog naar omstandigheden een goed leven kan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here