Acne

0
13
blog placeholder

Het is de meest voorkomende huid aandoening bij de mens. Veel mensen hebben last van deze pukkeltjes. Bijna iedereen krijgt in zijn tienerjaren last van acne. De één wat meer, de ander wat minder. Er zijn zelfs mensen die later last krijgen van jeugdpuistjes. Het verschilt per lichaam. Acne begint vaak in de puberteit. De meeste mensen krijgen ze dan in het gezicht, de borst en de rug. Het kan ook dat je ze krijgt in de nek. Het verschilt per persoon hoe het er uit ziet. Bij de één zijn het enkele puistjes, terwijl bij de andere een ernstige vorm van acne te zien is.

De ernstige vormen van acne

Hele ernstige vormen van acne kunnen het gezicht erg lelijk maken, en daardoor psychische problemen veroorzaken.  Mensen zullen er erg veel last van hebben. Ze kunnen zich minderwaardig voelen, of niet gewild. Acne kan mensen erg onzeker maken over het uiterlijk.

Wanneer kan ik acne verwachten?

Acne treedt  bij ieder op een andere leeftijd op. Bij meisjes kan het al rond hun 8e jaar beginnen, terwijl het bij jongens pas op hun 14e is. De hormonen kunnen een grote rol spelen en natuurlijk de erfelijke aanleg. Hoe zat het bij je ouders? Hadden die er ook veel last van? De puistjes zijn meestal het ergst tussen je 16e– en 19e jaar. Vaak ben je er daarna vanaf, maar dat verschilt per persoon. Het kan zelfs zijn dat je na je 30e er nog steeds last van hebt.

Waarom mag ik niet aan mijn acne zitten?

Mensen die teveel aan hun puisjes zitten, kunnen levenslange littekens krijgen. Deze littekens zien eruit als putjes en huidonregelmatigheden in het gezicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here