Één bril nodig? Welke brillen zijn er.

0
11
blog placeholder

Een bril is het ideale hulpmiddel om je ogen weer alles scherp te laten zien. Een bril corrigeert namelijk een brekingsfout van het oog. Dit houdt in dat het brandpunt weer goed op het netvlies geprojecteerd wordt en hierdoor wordt het volle oplossend vermogen van het oog benut. Brillen kunnen in drie hoofdcategorieën verdeeld worden, namelijk een vertebril, een leesbril of een multifocale bril,

Een vertebril draagt men als het zicht voor veraf minder is geworden. Dit kan komen omdat het oog een te sterk brekend vermogen heeft (bijziend) of een te zwak brekend vermogen (verziend) heeft. Dit kunt u laten bepalen door een opticien, want deze kan u de perfecte sterkte voor uw toekomstige bril opmeten.

Een leesbril draagt men als het zicht op korte afstand, ook wel leesafstand genoemd, minder is geworden. Dit komt omdat beide ooglenzen niet meer het instellend vermogen bezitten wat men wel had toen men jonger dan 40 jaar was. Hoe sterk uw leesbril moet zijn, kunt u laten bepalen door uw opticien.

Een multifocale bril wordt gekozen als men klachten heeft voor veraf en dichtbij. Het grote voordeel van multifocale glazen is dan men op alle afstanden gecorrigeerd wordt. Boven in het glas zit de vertesterkte en deze loopt vloeiend over naar de leessterkte die zich onder in het glas bevind. Ook een groot voordeel van een multifocale bril is dat men het leesgedeelte niet ziet zitten ten opzichte van de bifocale bril (een bril met een maantje onder in het glas)

Het is dus goed gezien, dat er voor iedereen een bril is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here