Professionele bewindvoering uitbesteden

0
401
bewindvoerder vrouw

Wanneer een familielid of vriend door een geestelijke of lichamelijke beperking niet bij machte is om de eigen geldzaken te regelen zal er beschermingsbewind of bewindvoering aangevraagd moeten worden. Er wordt een verzoek tot bewindvoering ingediend bij de kantonrechtbank. De kantonrechter stelt vervolgens een bewindvoerder aan die het financiële beheer van de onderbewind gestelde gaat overnemen. De primaire taak van de bewindvoerder is dat hij zo goed mogelijk moet inzetten om de onder bewindgestelde in geldzaken te helpen.

Dit betekent dat de bewindvoerder de volgende werkzaamheden doet:

  •     een deugdelijke financiële administratie opzetten en bijhouden
  •     indien mogelijk zorgtoeslag aanvragen
  •     bijzondere bijstand aanvragen
  •     huursubsidie regelen
  •     aangifte inkomstenbelasting

Doordat de regelgeving ingewikkelder wordt en om toch het gewenste kwaliteitsniveau te waarborgen wordt steeds vaker een professionele bewindvoerder aangesteld die beschikt over de juiste kwalificaties en ervaring. Bijkomend voordeel is dat hiermee familiaire conflicten die soms op de loer liggen kunnen worden voorkomen.

Professionele bewindvoerder

Een professionele bewindvoerder is een  financiële expert  met veel kennis van sociale- en fiscale regelgeving. Hiermee is de financiële situatie van de onder bewind gestelde gewaarborgd.  Een aantal bewindvoerders zijn daarnaast gespecialiseerd in budgetbeheer om  mensen met problematische schulden te helpen. De bewindvoerder maakt in dit geval afspraken met schuldeisers over betalingsregelingen.

De bewindvoerder dient verantwoording af te leggen aan de rechtbank. Hiertoe brengt hij ieder jaar een rapportage uit aan de rechtbank over de werkzaamheden en de financiële positie van de onder bewindgestelde. Een goede bewindvoerder is aangesloten bij de branchevereniging Professionele bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) en beschikt over de nodige certificeringen en kwalificaties. Zoekt u professionele bewindvoerder in Nijmegen of Utrecht dan kunt u dit via de website van de BPBI gemakkelijk vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here