Is beleggen nog wel veilig als keuze voor opbouw van het pensioen?

blog placeholder

Zoals de titel al vraagt; is het nog wel verstandig om uw pensioen te beleggen als keuze om uw pensioen op te bouwen. Waarbij eigenlijk iedereen zijn pensioen belegd wordt zonder er weet van te hebben, kunnen ondernemers ervoor kiezen om hun pensioen op te bouwen door middel van beleggen. Pensioenfondsen voor particuliere pensioengerechtigden zijn de afgelopen jaren veel negatief in het nieuws geweest omdat ze het pensioengeld van velen van u hebben verloren op de beursvloer. Pensioenfondsen zeggen dat ze wel moeten beleggen om de inflatie bij te houden en omdat pensionarissen steeds langer leven en dus langer pensioen ontvangen.

Als ondernemer is het belangrijk goed na te denken of het in dit financiële klimaat verstandig is om met uw pensioengelden aandelen te kopen of dat u bijvoorbeeld moet kiezen voor een minder risicovolle vorm van beleggen (zoals obligaties) tegen een lagere winstverwachting. Niets doen met uw pensioengeld is al helemaal geen optie, aangezien er bij een faillissement ook het pensioengeld gebruikt wordt om de crediteuren te betalen. Ook wanneer u de crisis overleeft, dan is uw bedrijf uw pensioen en moet u zoeken naar een koper om het bedrijf over te nemen of moet u andere vennoten vragen om u uit te kopen. Dit kan echter erg risicovol zijn door marktwerking of doordat het bedrijf zonder u eigenlijk geen waarde heeft door bijvoorbeeld uw kennis die vereis is om het bedrijf te draaien.

Daarom moet u goed kijken hoe u uw pensioengeld veilig kan beleggen en of dit wel met aandelen moet. Vaak is het verstandig om in overleg te gaan met een pensioenfonds om samen tot een veilig en betrouwbaar beleggingsplan te komen om er zeker van te zijn dat u op uw oude dag kan gaan genieten van uw pensioen.
Zoals eerder gezegd is het beleggen in aandelen in het huidige financiele klimaat niet een heel veilige keuze voor het opbouwen van uw pensioen maar zijn er meerdere vormen van beleggen waar u uit kunt kiezen. Staatsobligaties, zeker Nederlandse staatsobligaties, zijn vaak een veilige vorm van beleggen, echter zijn obligaties meestal voor de duur van 3 tot 10 jaar en kunt u niet zeggen ik koop ieder jaar obligaties bij en wil vanaf mijn 65e maandelijks mijn pensioen ontvangen. Daarom is het verstandig hier een partner in te zoeken die dit voor u kan doen en wel vanaf uw 65e maandelijks uw pensioen kunnen uitbetalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here