Hypotheekrenteaftrek voor starters

0
8
blog placeholder

Startershypotheek

Mensen die voor het eerste een hypotheek willen afsluiten moeten een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten, ofwel een hypotheek, waarbij zowel rente wordt betaald als periodiek wordt afgelost. Bij deze hypotheekvormen wordt direct afgelost, waardoor de hypotheekschuld ook gelijk afneemt. Een aflossingsvrije hypotheek is dan ook niet meer toegestaan. Starters op de woningmarkt moeten dan ook rekening houden met hogere netto maandlasten.
Starters konden in 2011 nog een wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en zij konden dan tot maximaal 125% van de executiewaarde van de woning lenen. Daarnaast hadden ze recht op volledige hypotheekrenteaftrek, ofwel de Belastingdienst betaalde iedere maand de volle mep. Sinds januari 2013 is dat niet meer mogelijk. Ten eerste moet verplicht een annuïteiten of lineaire hypotheek worden afgesloten en daarnaast kan niet meer dan 104% van de executiewaarde worden geleend, in 2018 is dat niet meer dan 100%.
Kosten koper kunnen in 2018 helemaal niet meer worden meegefinancierd. De hypotheeknemer is dan genoodzaakt de overdrachtsbelasting en de notaris- en taxatiekosten zelf te betalen. Overigens zijn beleggingshypotheken, levenhypotheken en spaarhypotheken ook niet meer toegestaan. Bij deze hypotheekvormen wordt wel afgelost, maar niet annuitair. De hypotheekschuld wordt namelijk aan het eind van de looptijd in een keer volledig afgelost.

Doorstromers

De meeste mensen blijven niet eeuwig in dezelfde woning wonen, vaak gaan zijn duurder wonen en is een hogere hypotheek noodzakelijk. Als extra moet worden geleend, dan gelden voor het bedrag dat extra moet worden geleend de nieuwe regels. Het extra bedrag kan alleen worden geleend middels een hypotheek die annuitair wordt afgelost in maximaal 30 jaar. Dezelfde regels gelden voor het verhogen van de bestaande hypotheek in verband met bijvoorbeeld het verbouwen van de woning.

Andere fiscale wijzigingen

Voor januari 2013 was het niet alleen mogelijk de hypotheekrente gedurende 30 jaar af te trekken, want je kon namelijk ook belastingvrij vermogen opbouwen, dit kon via beleggen en sparen. Bij iedereen wordt opgebouwd vermogen belast in box 3, over het belastbaar inkomen boven de vrijstelling moet 1,2% inkomstenbelasting worden betaald. Als echter vermogen wordt opgebouwd om een hypotheek af te lossen, dan is het opgebouwde vermogen belastingvrij, dit geldt echter niet meer vanaf 1 januari 2013. Mocht u meer willen weten over deze belastingregel of andere regels, ga dan naar www.belastingaangifte-laten-doen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here