Handig om te weten over een lineaire hypotheek

0
7
blog placeholder

Het kan als voordeel worden gezien dat de maandlasten bij een lineaire hypotheek iedere maand iets afnemen, dat komt door de afnemende rentelasten en is interessant als u op latere leeftijd minder wilt gaan werken. Het is gebruikelijk dat een hypotheek een looptijd heeft van dertig jaar, maar een kortere looptijd is natuurlijk altijd mogelijk, tenminste als u de hogere maandlasten kunt dragen. Het geld dat u spendeert aan uw lineaire hypotheek wordt gebruikt om af te lossen en dus niet om te beleggen of rendement te behalen, dit zorgt voor minder risico en dus meer zekerheid.
Overigens moet u ook rekening houden met de kosten van de verplichte overlijdensrisicoverzekering die moet worden afgesloten. Mocht u of uw partner plotseling komen te overlijden, dan ontvangen uw nabestaanden een uitkering die spiegelt aan de openstaande hypotheekschuld. Doorgaans wordt de uitkering evenredig uitbetaald.

Pluspunten van een lineaire hypotheek

  • Gelijkblijvende maandelijkse aflossingen, waardoor de hypotheekschuld gelijkmatig afneemt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek.
  • U hoeft ieder jaar minder hypotheekrente te betalen door een kleiner wordende hypotheekschuld, hierdoor neemt de bestedingsruimte toe en kunt het geld besteden aan bijvoorbeeld een mooie nieuwe dakkapel of glanzende sportbolide.
  • De lineaire hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm, waarbij moet worden afgelost, maar heeft niet de laagste maandlasten. U betaalt bij een lineaire hypotheek wel de minste hypotheekrente en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering is relatief laag.
  • Als u kiest voor een lineaire hypotheek, dan heeft u na twintig of misschien dertig jaar geen hypotheekschuld meer en heeft u vermogen opgebouwd, dat geldt bijvoorbeeld niet voor een aflossingsvrije hypotheek.
  • Offertes voor een lineaire hypotheek zijn eenvoudig met elkaar te vergelijken, want het betreft een zeer transparante hypotheekvorm.

Minpunten van een lineaire hypotheek

  • Net als bij andere hypotheekvormen, maakt u ook bij een lineaire hypotheek aanspraak op hypotheekrenteaftrek, maar dit voordeel wordt jaarlijks minder door een dalende hypotheekschuld. Het is ook niet ondenkbaar dat u steeds meer gaat verdienen en dus terecht komt in een hogere belastingschijf, toch profiteert u hier met een lineaire hypotheek nauwelijks van.
  • De lasten bij een lineaire hypotheek zijn in de eerste jaren het hoogst, waardoor u weinig bestedingsruimte heeft. Eigenlijk is een lineaire hypotheek niet heel geschikt voor consumenten met een laag inkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here