Groen sparen

0
7
blog placeholder

Groen sparen wordt ook wel duurzaam sparen genoemd. Bij groen sparen wordt uw spaargeld niet geïnvesteerd in zaken waar u zelf uw geld ook niet in zou willen steken. Denk hierbij aan investeringen die ten kosten gaan van anderen. Denk hier bijvoorbeeld aan investeringen in bedrijven die nog steeds produceren door middel van kinderarbeid of geen tot weinig rekening houden met de mensenrechten.

Wat is groen sparen dan wel en waar wordt uw spaargeld in geïnvesteerd als u kiest voor deze vorm van sparen?

Bij duurzaam sparen wordt uw geld geïnvesteerd in duurzame initiatieven. Denk hierbij aan investeringen die rekening houden met milieu en mens. Zo weet u dus dat als u groen spaart uw geld goed terecht komt en niet in de verkeerde projecten wordt geïnvesteerd.

Groen sparen steeds populairder!

Men vindt het prettig om te weten dat het geld dat zij sparen goed wordt gebruikt en niet in de verkeerde handen valt. Hierdoor wordt deze vorm van sparen steeds populairder in Nederland. Naast dit gevoel geeft de overheid mensen die groen sparen belastingvoordeel. In totaal mag er in 2013 €56.420,- groen gespaard worden. Hierover betaalt u geen vermogensrendementheffing en krijgt uw korting op de inkomensbelasting.

Welke projecten vallen onder duurzaam volgens de overheid?

Bij duurzame projecten waar de financiële instellingen in mogen investeren met ‘groen spaargeld’ kan gedacht worden aan investeringen in duurzame gebouwen, duurzame energieprojecten, biologische landbouwbedrijven en natuurontwikkelingsprojecten. Voordat deze instellingen mogen investeren in deze activiteiten is er een groenverklaring nodig. Deze wordt uitgegeven door de overheid.

Voorbeeld van een duurzaam project:
Een groot pand gebouwd rond 1970 is momenteel niet duurzaam. Het gebouw isoleert niet voldoende en maakt geen gebruik van de isolerende mogelijkheden van deze tijd. Denk hierbij aan isolerend hr++ dubbel glas en goede spouwmuurisolatie. Om dit pand geheel te renoveren en duurzaam te maken is er geld nodig. De banken kunnen het renoveren van dit pand bekostigen door het spaargeld van onder andere groene spaarders te investeren in dit project. Om de duurzaamheid te waarborgen kan dit alleen als de overheid een groenverklaring uitgeeft voor dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here