Een minilening zonder rente: kan dat?

0
8
blog placeholder

Laat je geen blaasjes wijsmaken, hoe je het ook draait of keert, aan geld lenen hangt zo goed als altijd een kost aan vast. Of het hier nu gaat over “rente” of over een andere kost. “Zonder rente” is eenvoudig te zeggen als je een vaste administratieve kost moet betalen voor de lening. Het gaat hier eigenlijk simpelweg om het verdraaien en verkleuren van de werkelijkheid.

De minilening zonder rente

Tegenwoordig vind je wel een aantal kredietverstrekkers die zonder rente jouw een minilening willen toekennen. Een minilening, of flitslening, is een vorm van lenen waarbij een relatief klein bedrag wordt geleend. Bij het ene kantoor komt er een kleine vast kost bij kijken (die meestal klein genoeg oogt om verwaarloosbaar te zijn) terwijl bij het andere kantoor er geen vaste kost bij komt kijken maar wel inspeeld op de gevoelens van de mensen die op zoek zijn naar een minilening.

Vaak gaat het hier om een noodzakelijke lening om een onvoorziene kost te betalen (bv. een autoreparatie, wasmachine die stuk is, etc.). Dat probleem is er en moet zo snel mogelijk worden opgelost. Er kan een minilening worden afgesloten en na een kleine week beschik je over die extra paar honderd euro’s om het probleem op te lossen. Maar een kleine week is natuurlijk wel een lange tijd om te wachten voor dat bedrag. Zeker als je dan nog niet 100% zeker bent dat ze de minilening zullen toekennen. Neen, een minilening moet zo snel mogelijk gebeuren en dat weten de kredietverstrekkers ook. Dus om het geld zo snel mogelijk te ontvangen (dit kan dan bv. binnen de 24u) moet je een extra kost betalen. Dit kan er gewoon regelrecht bijkomen of het kan onder het mom van een bijkomende dienst (bv. een garantiedienst). Deze bijkomende “spoed”-kost is de grote adder on het gras. Zeker wanneer je er even bij stil staat bij de term flitslening alsook de snelle opties om zulke lening aan te vragen (bv. via een eenvoudige SMS).

Natuurlijk is het ook zo dat er vaak hoge kosten aan zijn verbonden indien je het bedrag niet tijdig af betaalt.

Hier even ter zijde en toch relevant, er zijn zelfs kredietverstrekkers die bij dit soort minileningen de achtergrond niet zullen nagaan van de persoon die de lening wil aangaan. Dit wil dus zeggen dat ook mensen die op de zwarte lijst vermeld staan wel een lening kunnen vekrijgen. Om nog maar eens het psychologische aspect van “nu meteen” door te drukken. De “zwarte lijst” is een term die vaak gebruikt wordt in België. In deze lijst bevinden zich wanbetalers en blijven hierop staan tot 1 jaar na afbetaling van achterstallige leningen. Op basis van deze lijst kunnen banken en andere kredietkantoren beslissen om wel of geen lening te verstrekken. In Nederland wordt voornamelijk de term BKR (Bureau Krediet Registratie) gebruikt wat quasi hetzelfde doel heeft.

Neem de informatie en voorwaarden grondig door

Laat het duidelijk wezen, uiteindelijk ben jij het die moet beslissen of je de lening wil aangaan of niet, al dan niet met extra kosten eraan verbonden. Eens je jezelf de vraag hebt gesteld of je de minilening daadwerkelijk nodig hebt, dien je best op de hoogte te zijn van alle voorwaarden die eraan vasthangen. Je wil later niet voor verrassingen komen te staan.

Ook is het nuttig om bij verschillende kredietverstrekkers op bezoek te gaan om de juiste keuze te kunnen maken voor de meest voordelige lening.

Wil je nog meer lezen omtrent geld lenen en andere financiële onderwerpen, neem dan zeker een kijkje op onze blog: Geld en Jij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here