De geschiedenis van het spaarvarken

0
117
blog placeholder

In de middeleeuwen bewaarden mensen hun geld in keukenpotten, gemaakt van ‘pygg’, een soort van oranje klei.

In het Engels worden deze potten ‘pygg jars’ genoemd. Omdat dit net zo klonk als ‘pigg’ wat een varken is in het Engels, begonnen mensen potten in de vorm van varkens te maken. En zo was dan het spaarvarken geboren. Het was echter zaak om niet al te gehecht te raken aan je spaarvarken, want deze eerste modellen hadden maar één methode om het geld eruit te krijgen en dat was door het spaarvarken kapot te gooien.

Pygg jar

In de jaren 20 van de vorige eeuw werd een nieuw type spaarpot geïntroduceerd door de Engelse bank, genaamd de ‘home safe’. De Home Safe was een klein metalen doosje dat gegeven werd aan klanten en met name kinderen, om hun spaar geld in op te bergen. De bank hield de sleutel, dus de klant moest het meenemen naar de bank om het open te maken. Het geld kon vervolgens op de bankrekening gezet worden.

Home Safe

In de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen de eerste plastic spaarvarkens op de markt. Deze spaarvarkens zijn in talloze vormen te verkrijgen en hebben een dop aan de onderzijde zodat het geld eruit kan worden gehaald zonder het spaarvarken te beschadigen.

Plastic spaarvarken

Naast het traditionele spaarvarken is er imiddels een hele markt ontstaan van de meest unieke, rare en grappige spaarpotten. Tegenwoordig kun je spaarpotten krijgen in de vorm van kluizen, melkbussen, allerlei dieren, huizen, auto’s, boten, kisten, blikken, teveel om op te noemen.

Spaarvarkens en andere spaarpotten zijn veelal verkrijgbaar in kadowinkels zoals CadeauGadget.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here