Bewindvoering aanvragen in Arnhem

0
9
blog placeholder

In Nederland wordt ieder jaar meer dan 40000 bewindvoeringen aangevraagd. Een maatregel waar bijna iedereen in zijn of haar leven mee te maken kan krijgen. Bewindvoering is een maatregel die door de rechter wordt uitgesproken als iemand meer in staat is om zijn eigen financiële geldzaken te regelen. Dit kan een gevolg zijn van verslaving, verstandelijke handicap of (ouderdoms)dementie.
Bewindvoering wordt ook wel onderbewindstelling genoemd. Een veel voorkomend voorbeeld van een onderbewindstelling of bewindvoering is als de persoon in kwestie wordt opgenomen in een verpleeghuis als gevolg van dementie. Bewindvoering aanvragen gebeurt altijd via de kantonrechter. In de praktijk moet er dan een officieel verzoek ingediend worden bij de rechtbank. Hiervoor moeten er een aantal formulieren worden ingediend worden bij de rechtbank in het arrondisement van de onderbewindgestelde. Een van de formulieren is een medische verklaring waarin een psychiater of arts verklaard dat de persoon in kwestie niet (meer) zijn eigen financiële belangen kan behartigen. Ook een akkoordverklaring van de direct betrokken familie moet bij de rechter ingediend worden. De aanvraag voor bewindvoering moet worden ingediend bij de kantonrechtbank in het arrondissement voor wie de bewindvoering wordt aangevraagd. Woont de persoon voor wie bewindvoering is aangevraagd in Arnhem dan wordt het verzoek voor onderbewindstelling ingediend in bij de kantonrechtbank in Arnhem. De kantonrechter in Arnhem moet dan de aanvraag voor bewindvoering beoordelen. Verder moet er ook een bereidverklaring van de bewindvoerder bij de kantonrechter in Arnhem worden ingediend. Vroeger was meestal een familielid bewindvoerder.

Tegenwoordig wordt bewindvoering veel vaker over gelaten aan een professionele bewindvoerder. Het grote voordeel van deze vorm van bewindvoering is dat een professionele bewindvoerder beter op de hoogte is van de wet- en regelgeving. Wel is het belangrijk dat u bij uitbesteding van de bewindvoering hiervoor altijd een gekwalificeerde bewindvoerder kiest. Tip: Kies een bewindvoerder die is aangesloten bij de branchevereniging BPBI. Op de website van de BPBI kunt u per provincie een lijst vinden van goede gecertificeerde bewindvoerders. Als u bijvoorbeeld een gecertificeerde bewindvoerder in Arnhem of Nijmegen zoekt dan kunt u die het beste vinden op de website van de BPBI. U kunt natuurlijk ook via internet zoeken op bijvoorbeeld “bewindvoering Arnhem”, of bewindvoering aanvragen in Nijmegen. De kans is dan wel aanwezig dat u ook een bewindvoerder tegenkomt die niet is aangesloten bij de BPBI en niet gekwalificeerd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here