Belastingen

0
8
blog placeholder

Soorten belastingen

Het is onmogelijk om een volledig overzicht te maken van alle belastingen in Nederland aangezien dat er heel veel zijn, en de meeste mensen ook niet met alle belastingen in aanraking komen. De twee belangrijkste belastingen waar iedereen mee in aanraking komt zijn de inkomstenbelastingen en omzetbelasting. Deze belastingen zullen dan ook uitgelicht worden in de volgende hoofdstukken. Als je een volledig overzicht wil hebben van alle belastingen in Nederland is het wellicht handig om een kijkje te nemen op de site van de belastingsdienst.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting betaal je, zoals de naam ook al zegt, over de inkomsten die je hebt in Nederland. Hoeveel je precies moet betalen is zeer moeilijk te stellen en hangt af van ieders persoonlijke situatie. Zo heb je natuurlijk de verschillende boxen met de verschillende belastingspercentages, maar daarnaast heb je ook nog de aftrekposten waar sommige mensen wel en anderen weer niet voor in aanmerking komen. Het is belangrijk om goed uit te zoeken hoe dit in je persoonlijke geval zit voor je belastingaangifte gaat doen. Het vergeten van aftrekposten kan je namelijk geld kosten. Als je zelf niet weet hoe dit in elkaar zit is het aan te raden je belastingaangifte door een boekhouder te laten doen zodat je zeker zelf niks vergeet.

Omzetbelasting

De omzetbelasting is de belasting die je betaald over de goederen en diensten die je van een ondernemer koopt. In Nederland kent men een hoog en laag tarief voor de omzetbelasting. De gedachtegang hierachter is dat je voor de noodzakelijke levensmiddelen die je wil kopen minder belasting moet betalen in aan de overheid waardoor ze per saldo goedkoper worden. Voor levensmiddelen en boeken is het tarief van de omzetbelasting 6%. Voor alle andere zaken geld het hoge tarief, dit hoge tarief is sinds 1 oktober 2012 door maatregelen in het lenteakkoord verhoogt naar 21%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here