Aanscherping boekhouding

0
6
blog placeholder

Inleiding

 
Voor de ondernemers onder ons, of dga’s het wordt nu wel weer zaak om de boekhouding aan te scherpen. Voor degene die het Belastingplan 2013 niet hebben meegekregen, er wordt min of meer afgezien van horizontaal toezicht. Er zal vaker steekproefsgewijs worden gecontroleerd.
 

De informatiebeschikking

 
De Belastingdienst, dit zie je in de praktijk, maakt steeds vaker gebruik van de informatiebeschikking. Eigenlijk gewoon een vragenbrief. Dus je kan steeds vaker een brief verwachten met daarin een gevraagde verduidelijking betrekking hebbend op je aangifte Inkomstenbelasting of Vennootschapsbelasting. Hier dien je gehoor aan te geven. Als tip; let op concrete vragen van de belastingdienst. Een algemene vraag – zoals; “hoezo is dit geen winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden?” – die hoef je niet te beantwoorden. Op dat soort vragen kun je gewoonweg stellen, het is aan u om te bewijzen of een bepaald bestanddeel ook als inkomensbestanddeel moet worden gezien. Maar veelal zal de Belastingdienst concrete vragen stellen. Zoals; “Kunt u mij de hypotheekjaaropgaaf verstrekken?” of “Kunt u mij de lijfrentepolis verstrekken?”. Dit zijn, zeker voor Ib-ondernemers, aandachtspunten. Niet alleen de zaken rondom je onderneming dienen in orde te zijn, ook dat soort dingen.
 

Boekenonderzoek

 
Een aantal bedrijven zijn al geconfronteerd met een boekenonderzoek die steekproefsgewijs worden verricht. Er zal dan een belastingambtenaar langskomen en bepaalde stukken willen inzien. Nu staat hij niet plotseling voor je deur. Maar dit zal eerst met de dga of ondernemer worden afgestemd middels briefwisseling. Handig is om vooraf te verzoeken, welke stukken de ambtenaar wil inzien. Dit is toegestaan. Van deze stukken kun je vervolgens zelf een kopie maken, of de ambtenaar dat ter plekke laten doen. Verder is het slim, indien de ambtenaar bij je bedrijf langskomt, hem te stationeren in een aparte kamer, waarin een kopieerapparaat staat. En, uiteraard, voorzien met de door hem gevraagde stukken. De ambtenaar mag dan niet, in een andere kamer gaan lopen en zomaar stukken gaan inzien. Dit belemmert de bedrijfsvoering.
De door de ambtenaar op gevraagde stukken dienen wel aanwezig te zijn. Denk aan een kopie van een paspoort van alle werknemers.


Conclusie
 
De boekenonderzoeken en de informatiebeschikkingen zullen komend belastingjaar in ieder geval behoorlijk toenemen. Zorg dus dat je de administratie bijwerkt en op orde hebt. Overigens is de Belastingdienst hiertoe zijn capaciteit aan het vergroten. Er staan namelijk behoorlijk wat vacatures open bij de Belastingdienst.
Opmerkingen en andere suggesties, meer dan welkom! Kijk ook eens, voor tips, tricks en een breed scala aan ict vacatures op Bonque.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here