Wat is het Atkins dieet?

0
9
blog placeholder

Waarom worden suikers omgezet in vetten?
Elke menselijk lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid koolhydraten verdragen. Dit klinkt gevaarlijk maar het lichaam zorgt voor een goede regeling hiervan. Door insuline te produceren kan de glucose (gevormd uit koolhydraten) opgenomen worden door cellen. De cellen kunnen echter maar een maximaal aantal aan glucose opnemen voordat deze cellen verzadigt raakt. Nadat de cellen verzadigd zijn worden de koolhydraten omgezet in vetten die onder de huid kunnen worden opgeslagen. Hoeveel koolhydraten iemand kan eten voordat deze omgezet worden naar vetten is bij iedereen verschillend. Bij het Atkins dieet wordt er gekeken waar deze grens ligt om daar de levensstijl op aan te passen. Door een koolhydraat arm dieet komt de vet verbranding op gang. Je lichaam begint gewend te raken aan weinig vetten.

Verschil tussen koolhydraat arme en vetarme diëten
Wat veel mensen doen wanneer ze willen afvallen is minder vet eten. Dit klinkt eigenlijk heel logisch minder vet eten dus minder vet onder de huid. Je streef gewicht wordt wellicht gehaald maar wanneer je weer begint met normaal eten zullen de kilo’s er weer snel aankomen. Door weinig vet te eten wordt eigenlijk de vetverbranding stop gezet. Je traint je lichaam om andere voedingstoffen te verbranden omdat je hier wel veel van eet. Wanneer je weer vet eet weet je lichaam niet goed wat je lichaam ermee moet doen en dan slaat je lichaam het vet weer op. Bij koolhydraat arm eten wordt je lichaam getraind om vet te verbranden. Dit blijft ook zo wanneer het dieet wordt geminderd.

Het Atkins dieet is opgebouwd uit 4 fases waaraan je levensstijl wordt aangepast

Fase 1
Het doel van deze fase bestaat uit het laten wennen van je lichaam aan vet verbranden. De volgende punten zijn belangrijk bij deze fase.
– Maximaal 20 gram koolhydraten per dag
– Onbeperkt vet en eiwitten
– Koolhydraat arme groenten en geen fruit
– Onbeperkt zuivel
– Veel water drinken, geen koffie en alcoholische dranken
– Voedingssupplementen om vitamines en mineralen aan te vullen

Fase 2
Tijdens deze fase mag je steeds meer koolhydraten eten. Je komt in deze fase te weten hoe veel koolhydraten je mag eten zonder dat het gewichtsverlies stopt. De volgende punten zijn belangrijk bij fase 2.
– Meer soorten groentes eten
– Elke week 5 gram meer koolhydraten per dag
– Elke week meer koolhydraten tot de gewichtsafname stopt
– Vitamines en mineralen aanvullen met voedingssupplementen
– Deze fase wordt aangehouden tot dat het streef gewicht is bereikt

Fase 3
Deze fase is bedoeld om je lichaam in evenwicht te houden. Hierbij is het de bedoeling dat je lichaam niet in gewicht afvalt of aankomt.
– Handhaven van het maximale aantal koolhydraten per dag
– Vitamines en mineralen eventueel aanvullen met voedingssupplementen

Fase 4
De laatste fase is eigenlijk hetzelfde als fase 3. In fase 4 is bij jezelf bekend wat het maximaal aantal toegestane koolhydraten is. Bij deze fase is het zaak om de levensstijl aan te houden van weinig koolhydraten eten.
– Hoeveelheid maximaal aantal koolhydraten per dag blijft gelijk
– Niet toegestaan om grote hoeveelheden suikers te nemen
– Wanneer het gewicht toeneemt het maximale aantal koolhydraten per dag weer terug schroeven

Het Atkins dieet wordt ook wel het low carb dieet genoemd. De levensstijl wordt zo aangeleerd dat men voldoende heeft aan een vast aantal koolhydraten per dag. Wanneer fase 4 behaald en gehandhaafd wordt is de kans op terugval zeer klein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here