Obesitax

0
121
blog placeholder

Korte inleiding Obesitax
Obesitax is een extra belasting dat kan worden geheven bij mensen met overgewicht. Denk hierbij aan een extra vliegtuigstoel als je een bepaalde maat hebt. Maar denk hierbij ook aan belastingen op slecht voedsel. Obesitax wordt in Nederland soms ook wel geschreven met “ks”. Dus Obesitaks.

Waarom geen Obesitax invoeren?
Laten we beginnen bij de basis. Als iemand een donkere of blanke huidskleur heeft, mag je daar niets van vinden (en terecht!). Als iemand een vrouw of man is, ook daar mag je niet discrimineren. Maar iemand die dun of dik is, die mag je wel anders behandelen? Het lijkt mij in beginsel geen goede zaak.
Dat voorop gesteld zijn er nog meer zaken met een luchtje.

Overgewicht eigen schuld?
Niet iedereen met overgewicht kan er ook echt iets aan doen. Het beeld leeft dat dikke mensen ook altijd met een milkshake over straat lopen, niet gezond eten, niet sporten en noem maar op. En uiteraard zijn er mensen die zo leven en overgewicht hebben. Maar er zijn ook mensen die er gewoon aanleg voor hebben. Die wel sporten en gezond eten maar toch overgewicht hebben. Kunnen ze er iets aan doen? Nee. Dan is het toch ook niet eerlijk deze mensen te benadelen? En wat te denken van mensen die ziek zijn en voor de behandeling van de ziekte (soms permanent) medicijnen moeten slikken. Deze medicijnen kunnen als bijwerking wel dik worden hebben. Ook deze mensen kunnen er in dit geval niets aan doen. Ze zijn al ziek en dan moeten ze ook nog extra belasting betalen?

Zelf beslissen wat we eten?
Ik huiver alleen al bij de gedachte. Een patatje straks met 5% extra obesitax? Omdat het een dikmaker is wil de staat er nog extra op verdienen? Ze zullen zeggen: “Wij willen de positie van gezond voedsel in de markt versterken door de ongezonde producten duurder te maken”. Maar mogen we dan zelf niet meer beslissen wat we gaan eten? En wie bepaald er wat slecht is en wat niet? Zitten er in fruit niet ook heel veel suikers? Krijg je geen buikpijn als je teveel fruit eet? Gaat het niet om de combinatie van je voedsel en eetpatroon? Het is kortzichtig om alle “lekkere” producten maar te verbieden.

De toekomst?
Stel, Obesitax is een feit en we moeten extra belasting betalen voor voedsel waarvan je overgewicht kan krijgen en als je overgewicht hebt zul je voor voorzieningen extra moeten betalen. Wat zijn dan de volgende stappen in dit verhaal? Gaan de zorgpremies ook omhoog van mensen met overgewicht? Worden onze levens nog meer geregistreerd? Gaan we op naar een leven met een chip die precies meet wat we eten? Gaan we bestraffen als er niet wordt voldaan aan een voorgeschreven eetpatroon? Raken we de controle over onze levens kwijt aan een kabinet dat om de paar jaar wisselt en weer van koers veranderd?
Het is ver gezocht zul je denken. Maar pas op, voor je het weet is het zover.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here