Afwijkende etenstijden in Griekenland
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland wijken erg af van de voor normale Nederlandse etenstijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur en ’s avonds beginnen ze pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd. Dat diner kan wel tot 23.00 uur duren, het samen eten speelt namelijk een heel belangrijke rol in de Griekse eetgewoontes.
Kijkje in de Griekse keuken
De Grieken nemen volop de tijd voor de maaltijden. Samen eten met vrienden en/of familie is voor hen heel belangrijk. Ze gaan ook heel vaak samen met familie en/of vrienden uit eten. Ze bezoeken dan meestal de taveernes, waar verschillende gerechten op tafel gezet worden. Uit deze gerechten kunnen de mensen kiezen wat ze het liefst eten. Het komt regelmatig voor dat in de keuken in overleg met de kok besloten wordt wat de klanten graag willen eten.
Groente, fruit en olijfolie zijn belangrijk in moderne Griekse keuken
Als voor- en bijgerecht eten de Grieken veel salades. Eén van de bekendste soorten in Griekenland is: Horiatiki. Dit is een Landsla met tomaat, rode ui, komkommer, olijven, feta en olijfolie
Als de vastenperiode aanbreekt, wordt er in Griekenland vooral vegetarisch gegeten. Enkele vegetarische gerechten zijn: Gigantes (grote witte bonen in tomatensaus en met kruiden en specerijen), Lachano dolmades (Gevulde koolrollen), Prasopita (Preitaart).
Vegetarische en vleesgerechten
Maar natuurlijk zijn er in Griekenland niet alleen vegetarische gerechten maar ook vlees- en visgerechten. Bekende traditionele Griekse gerechten zijn:
- Gyros: gegrild varkensvlees met rauwe ui en tomaat
- Souvlaki: spiesje van stukjes gegrild en gemarineerd vlees of vis
- Stifado: stoofschotel van wild
- Moussakà/pastitio: ovenschotel met rundvlees, kalfsvlees of lamsvlees
Nagerechten
Griekenland kent natuurlijk ook nog wat nagerechten: Baklava/galaktoboureko (laagjesgerecht met vla), Loukoumades (Een kruidige oliebol met suiker, honing, kaneel en soms sesamzaad), Risogalo (rijstepap), moustalevria (pudding van druivenmost amandel en walnoot)