De verschillen tussen speciaalbieren

0
101

Speciaalbieren zijn er in honderden verschillende varianten. Van verschillende merken, tot rare en grappige namen, er is meer dan genoeg variatie. Maar wat zijn nou echt verschillen tussen speciaalbieren en welke speciaalbieren lijken op de bieren die ik lekker vind? Eigenlijk is er best wat overlap tussen verschillende bieren. In dit artikel lees je meer over drie van de groepen speciaalbieren die veel gedronken worden.

Blond bier

Blond bier is de lichtste variant van de speciaalbieren. Blond bier ziet er vaak goud en licht uit. Ook is het vaak minder sterk bier, met een alcohol percentage van ongeveer 5 procent, net zoals normaal bier. Blondbieren zijn vaak goede dorstlessers op een warme dag, op een terras, lekker in de zon. Een subgroep van blondbier zijn witbieren. Deze zijn nog wat lichter dan blond bieren, maar wel nogsteeds lekker verfrissend. Witbier is ook goed te combineren met frisdranken. Zo is een witbier met cola een uitstekende combinatie voor bij het eten, of op de borrel erna.

Heb je zin in een andere verfrissende versnapering op het terras? Lees dan hier over een ander heerlijk zomers drankje.

Donker bier

Donker bier is heel anders dan blond bier. Waar blond bier niet zo sterk is, is donker bier juist vaak een stuk sterker dan normaal bier. Donker bier ligt vaak rond de 8 tot 10 procent, met een volle, donkere kleur. Donker bier is geen bier dat je de hele avond zal drinken; donker bier is echt een biertje waar je rustig van geniet. Zo is donker bier een uitstekende keuze voor met een borrelplankje. Ook zijn donkere bieren altijd lekker om de avond mee af te sluiten, voordat je onder de lakens kruipt voor de nacht.

IPA bieren

IPA bieren zijn vrij speciaal onder de speciaal bieren. IPA bieren zijn vaak erg sterk en erg vol van smaak, met een unieke smaak onder de bieren. Dat maakt IPA bieren vaak ook zo kenmerkend; zodra je een slok neemt weet je meteen dat je een IPA in je handen hebt. IPA bieren zijn ook vaak nog sterker dan donker bier, met een alcoholpercentage van boven de 10 procent, soms zelfs rondom de 15 procent. IPA bieren verschillen, ondanks hun karakteristieke smaak, wel veel onderling. Zo zijn er ook hele fruitige varianten, of juist hele volle, geronde smaken. Als de kenmerkende smaak van IPA bieren je bevalt, is er altijd wel een IPA voor het moment.

Kies je favoriet

Maar ondanks dat er onder de speciaalbieren wel vrij veel groepen zijn, hoef je jezelf echt niet bij maar één groep te houden. Misschien ben je zelf altijd fan van een lekkere blond bier, maar kan je ook genieten van een fruitige IPA op zijn tijd. Zolang je zelf weet wat je graag drinkt en waar je zin in hebt, is er altijd wel een speciaalbiertje dat perfect bij het moment past. Spoel een glas schoon, pak je biertje, schenk het voorzichtig in, zet een lekker muziekje aan en genieten maar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here