De diverse soorten wijnen

0
10
blog placeholder

Wijnen zijn in principe in drie categorieën te verdelen; witte wijn, rode wijn en rosé wijn.

In het kort is de witte wijn helder van kleur omdat tijdens de (most)periode tussen het sap persen en het gegiste eindproduct de druivenschillen niet aan het proces worden toegevoegd. Het gaat hier dus puur om het sap van de druiven.

 

De rode wijn krijgt gedurende deze twee weken wel de toevoeging van de druivenschillen. Hierdoor wordt de smaak voller en de kleur rood. Afhankelijk van het soort druiven wat er gebruikt wordt, alsook afhankelijk van de leeftijd van de wijn wordt de kleur donkerder.

Bij rosé wijn worden de druivenschillen slechts een deel van de twee weken toegevoegd aan het sap. Dit geeft de wijn zijn fruitige smaak. De wijnmaker laat de druiven er net zo lang in zitten totdat hij of zij vind dat de rosé wijn de gewenste kleur (en smaak) heeft gekregen.

 

Er zijn nog twee soorten wijn.

Deze hebben niet zozeer te maken met de kleur van de wijn, maar meer met wat er toegevoegd is of juist weggelaten is. Dat zijn de mousserende en de alcoholvrije wijn.

Mousserende wijn kan zowel rode wijn, rosé wijn als witte wijn zijn. Het mousserende slaat puur op de nog aanwezige of toegevoegde koolzuur. Mousserende wijn wordt dan ook wel bubbeltjeswijn genoemd. Zoals gezegd komt de meest bekende mousserende wijn uit de champagnestreek in Frankrijk. Ook bekend is het uit Duitsland afkomstige sekt. Grotendeels is dat vergelijkbaar met de bekendere champagne.

Voor wijnliefhebbers die, vanwege de alcohol, tijdelijk geen wijn mogen drinken (vanwege zwangerschap of ziekte) is er tegenwoordig ook de alcoholvrije wijn.

 

Omdat wijnliefhebbers het hele jaar door van een lekker wijntje houden kunt u meer informatie (en ook de wijnen zelf) bekijken op onder andere rode wijn .net en witte wijn .net. Wij wensen u veel smaakvolle uren toe met de bij u favoriete wijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here