Aardappelpuree Maken

0
6
blog placeholder

De oorsprong van aardappelpuree ligt in Frankrijk. Het is mede bedacht door de legerapotheker Antoine-Augustin Parmentier. Hij liet de kok van het leger verschillende manieren bedenken om aardappelen te bereiden, waaronder de aardappelpuree. Het is een gerecht wat in Nederland veel gegeten wordt. Het gerecht is echter de laatste jaren steeds minder populair geworden. Het wordt steeds vaker gezien als ouderwets.

Recept

Om klassieke aardappelpuree voor vier personen te bereiden, zijn de volgende ingrediënten nodig. Één kilogram kruimige aardappelen, dertig gram boter, drie deciliter melk, nootmuskaat, peper en zout.

Om te beginnen moeten de aardappelen gekookt worden. Als ze gekookt en afgegoten zijn, mogen de nog hete aardappelen fijn gestampt worden in de pan. In een andere pan moet de boter en drie kwart van de melk aan de kook gebracht worden. Zodra deze koken, kan het mengsel bij de aardappelen worden gegoten. Het is hier zaak om de melk en de boter goed met de aardappel te mengen, zodat het kan worden opgenomen in de aardappel. Vervolgens moet de puree tot een luchtig geheel worden geklopt met een houten lepel. Als het de juiste dikte heeft bereikt, mag de rest van de gekookte melk worden toegevoegd. Tot slot kan de puree op smaak worden gebracht met peper, zout en nootmuskaat.

Varianten op de klassieke aardappelpuree

Er zijn vele soorten manieren op aardappelpuree te bereiden. Een manier om aardappelpuree een knapperig korstje te geven is door de puree in de oven te verwarmen. De puree moet gemaakt worden zoals hierboven is beschreven en in een ingevette ovenschaal worden gedaan. De bovenkant van de puree wordt bedekt met paneermeel en er mag een klontje boter op. Vervolgens kan hij dertig minuten op 200 graden in de oven. Andere varianten zijn broccoli aardappelpuree, hazelnoot aardappelpuree, mediterrane aardappelpuree of aardappelpuree met feta.

Een compleet recept voor het maken van aarappelpuree is te vinden op http://www.aardappelpuree.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here