Waar je op moet letten bij online winkelen

0
68

Sinds half december is het niet toegestaan om fysiek te winkelen. Deze maatregelen werden vlak voor de feestdagen ingevoerd, waardoor veel mensen hun laatste kerstcadeaus online moesten zien te vinden. Winkels richten zich nu dan ook steeds meer op online winkelende klanten. Deze verandering leidt onder andere in een toename van oplichtingscijfers. Zo zijn er in de beginfase van de coronapandemie, in dit geval van april tot begin juni, al meer dan achthonderd aangiftes gedaan tegen webshopfraude. Om nog meer gevallen te voorkomen wordt in deze blog verteld hoe jij zo veilig mogelijk online kunt winkelen.

Hoe gaan oplichters te werk?

Aangezien we nu meer thuis zitten, bevindt men zich steeds meer op het internet. Hier wordt van alles gedaan, zo ook geshopt. Oplichters grijpen hun kans om misbruik te maken in een tijd die al heel moeilijk is voor velen. Dit doen ze door onder andere websites op te richten die lijken op de echte website. Namen worden subtiel veranderd of er wordt gespeeld met de volgorde van woorden. Of ze maken gloednieuwe websites, maar leveren nooit een product. Niet alleen via webshops sloegen oplichters toe, maar ook op Marktplaats, Whatsappfraude en zelfs via Instagram. Op Whatsapp spelen ze in op de behulpzame goedgelovige slachtoffers. Dit gebeurt door onder de naam van een bekende van het slachtoffer geld te vragen.

Hoe herken ik een neppe webshop?

Kijk ten eerste naar de domeinnaam van de webshop. Dit hoeft niet per definitie met een bewerkte adresbalk te gebeuren. Het kan namelijk ook voorkomen dat de adresbalk van een bestaande site wordt gepakt, die niet meer in gebruik is. Vergeet ook niet dat bepaalde prijzen nooit realistisch kunnen zijn, soms het te mooi om waar te zijn. Sommige webshops laten ook geen contactgegevens achter, terwijl dit wel verplicht is. Daarnaast is het ook mogelijk om naar recensies te kijken op sites die betrouwbaar zijn. Het nadeel hieraan is, is dat deze alsnog nep kunnen zijn. Als je het dan nog steeds niet vertrouwt, kun je nog altijd via de site van de politie de link van de malafide webshops invoeren om te kijken of er al eerder melding is gedaan.

Als je al opgelicht bent

Maar wat moet er gebeuren als je al opgelicht bent? Het is beter oplichting te voorkomen dan te herstellen, maar daar hebben de mensen die eenmaal slachtoffer zijn geworden nu niets aan. Het is de bedoeling dar je eerst vijf dagen wacht na de afgesproken leverdatum. Daarna nog niets ontvangen? Zoek dan naar gegevens van de webshop en je eigen betaling en zet dit op een rijtje. Hierna is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Je kunt daarnaast de oplichting melden bij de fraudehelpdesk. Zij zijn er niet om je schade te vergoeden of de opsporing in te zetten, maar kunnen je wel helpen.

Kortom, webshopfraude is helaas een steeds vaker voorkomende oplichting. De oplichters gaan soms heel slim te werk, waardoor websites bijna niet te onderscheiden zijn van echte websites. Door onder andere naar de prijs, recensies en contactgegevens te kijken, krijg je een betrouwbaarder beeld. Wanneer je bent opgelicht is de kans klein dat je je geld ooit nog terugziet, maar de kans is er wel, dus doe altijd aangifte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here