Wonen op Mars

0
35
blog placeholder

Terravorming is het vormen van aarde of aarde creëren. Het doel van terravorming is het bewoonbaar maken van andere planeten, het scheppen van meer aarde voor de mens. Terravorming wordt ook wel planetaire bewoonbaarheid genoemd en is ontstaan uit een mix van sciencefiction en wetenschap. Is een planeet bewoonbaar maken fictie of wetenschap. Zijn we in staat om op een planeet als Mars, de temperatuur, de atmosfeer en de ecologie te wijzigen zodat de mens er kan wonen. Het is een droom voor veel wetenschappers, een onacceptabel proces voor veel ethici en ecologen die vinden dat je niet op zo’n extreme wijze het planetaire stelsel mag beïnvloeden.

xeno-terravorming

Omgekeerde terravorming is ook een begrip en dit wordt xeno-terravorming genoemd (xenos = Grieks voor vreemdeling). Bij xeno-terravorming gaat de mens niet op een andere planeet wonen maar gaan de bewoners van Mars op de aarde wonen. HG Wells noemt deze mogelijkheid van invasie, in zijn boek: “The War of the Worlds”. De marsmannetjes hebben in zijn boek een plant, een soort rode wingerd, die in korte tijd de complete vegetatie van de aarde wijzigt in een leefbaar Mars oppervlak. Voor aardse begrippen was het een ontzettend agressief rood onkruid, voor Mars begrippen een normale plant die de rode kleur van Mars zou verklaren.

In boeken, films en games wordt terravorming als fictie vaak genoemd. In het boek “Laatste en Eerste mensen” van Olaf Stapledon wordt de planeet Venus veroverd. Robert Heinlein beschrijft in zijn boek “Farmer in the Sky” hoe Ganymedes bij Jupiter leefbaar wordt gemaakt door het gezin Lermer. Arthur Clarke probeert in het boek “Het rode zand van Mars” door terravorming de planeet leefbaar te maken. Isaac Asimov poogt in zijn boek “The Martian Way” terravorming op Mars te bereiken door de hitte van Mars omlaag te brengen met de ringen van ijs van Saturnus. Kim Stanley Robinson heeft een indrukwekkende “Mars trilogie” geschreven. De Mars trilogie verloopt in die fasen: Rood Mars, Groen Mars en Blauw Mars en beschrijft 200 jaar van Terravorming op Mars. In de films “Star Trek” is er door middel van terravorming een leefbare planeet Genesis ontstaan. Ook in de film “Total Recall” is leven op Mars mogelijk. In de film “Terra” (of ook bekend als de “Battle of Terra”) wordt de vreedzame planeet Terra bedreigd door de laatst overgebleven mensen op aarde.

Ecotoerisme

Het is opmerkelijk hoeveel er gespeculeerd wordt over de mogelijkheden van het bewoonbaar maken van planeten. Sommigen menen dat het in de toekomst noodzakelijk zal worden voor het voortbestaan van de mens. Het idee van verovering van de planeten is soms ook een angstvisie, voordat wij worden veroverd door bewoners van andere planeten kunnen we beter zelf gaan veroveren, een visie gebaseerd op een irreële angst. Beter is het om voor onze eigen planeet de aarde te zorgen en deze te behouden. Een goed alternatief voor de massa vakanties is een ecotoerisme vakantie.  Ecotoerisme is verantwoord op vakantie gaan met zorg voor en behoud van de natuurlijke rijkdom op aarde zodat we niet op zoek hoeven naar andere leefbare planeten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here