Vochtproblemen in de woning kan de gezondheid schaden

0
37
blog placeholder

Vochtig Nederland

Nederlanders hebben de ‘pech’ te wonen in een nat land. Het vochtige zeeklimaat zorgt voor regelmatige regenbuien, wat een Nederlander niet vreemd in de oren zal klinken. Door deze neerslag in combinatie met wind kunnen de gevels van huizen flink aangetast worden. Maar het heeft ook als gevolg dat de Nederlandse bodem een hoge vochtigheidsgraad heeft en op veel plekken zelfs drassig is. Tel hier de inpoldering bij op en voilà, een zeer hoge grondwaterstand en een verhoogde kans op vochtproblemen is het resultaat. Vochtproblemen in huis hebben dan ook vaak te maken hebben met optrekkend vocht vanuit de grond, dat in de fundamenten van het huis kan trekken.

Slechte ventilatie

Een regelmatige ventilatie is essentieel voor een vochtvrij huis. Onderschat namelijk niet hoeveel vocht vrijkomt bij het dagelijks handelen binnenshuis. Ten eerste geven de personen in huis al lichaamsvocht af. Dit kan oplopen tot zo’n anderhalve liter per persoon per dag. Verder is bekend dat bij handelingen als koken, douchen en het gebruik van een wasdroger ook het nodige vocht vrijkomt. Dit alles slaat als condens op muren en ramen. Zonder het tijdig luchten van kamers kan dit vochtproblemen veroorzaken met bijvoorbeeld schimmel als resultaat.

Lekkages en vocht

Hetgeen waar vrijwel direct aan wordt gedacht bij vochtproblemen in huis, zijn natuurlijk lekkages. Een lekkage wordt meestal veroorzaakt door kapot leidingwerk. Wat het probleem hier ingewikkelder maakt, is dat leidingwerk vaak in muren en onder vloeren wordt verwerkt. Op deze manier kan een lekkage laat ontdekt worden, waarbij de gevolgen des te groter kunnen zijn.

Gevolgen van vochtproblemen

De eerste gevolgen hebben meestal betrekking op het huis. Het eerder genoemde schimmel en een bedompte geur zijn veel voorkomend tekenen van vochtproblemen in huis. Vocht kan niet alleen muren, vloeren en raamkozijnen aantasten, maar ook het gehele interieur. Het is een echte sluiper die zich op bijvoorbeeld gordijnen, matrassen, kussens en zelfs kleding kan storten. Over het algemeen daalt de waarde van een vochtig huis ook nog eens aanzienlijk door al deze aantastingen.

De aanwezigheid van vocht in huis kan zeker een aantrekkingskracht hebben op ongedierte. In Nederland kunnen dit insecten zijn. Als er bijvoorbeeld door gevolg van vocht zwammen groeien, kunnen deze op hun beurt weer beestjes aantrekken. Maar in vochtige kruipruimtes komen ook muizen en ratten voor.

Oplopende stookkosten is tevens een niet te onderschatten probleem als het gaat om vochtoverlast. Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid komen kil en onbehaaglijk over. Ook het feit dat vochtige muren hun isolerende werking verliezen, draagt hieraan bij. Er zal dus automatisch meer gestook t worden. Het bestrijden van vocht in huis vergt de nodige ventilatie, in combinatie met het warm houden van de ruimtes. Al met al betekent levert dit relatief hogere energierekeningen op.

Tot slot, het meest zorgwekkende is dat vochtigheid binnenshuis ook zeker niet onschadelijk is voor de gezondheid. Het ideale vochtpercentage in de lucht hoort tot maximaal 65% te zijn. Hierboven kan dit niet alleen onbehagelijk aanvoelen, het maakt ook dat het immuunsysteem meer moeite heeft om optimaal zijn werk te doen. Het werkt ziektes in de hand als verkoudheid, astma en reuma. Kortom, er zijn genoeg redenen om vochtproblemen in huis te voorkomen, dan wel te bestrijden. De meest ingrijpende en langdurige methoden zijn bijvoorbeeld het injecteren van muren tegen vocht. Meer informatie over muren injecteren tegen vocht lees je op de website van www.murenvochtig.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here