Zonnepanelen kopen, waar moet je op letten?

zonnepanelen op dak van huis

Zit je er over na te denken zonnepanelen aan te schaffen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Zonnepanelen aanschaffen staat gelijk aan het bijdragen aan een beter klimaat. Dit komt omdat je gebruikmaakt van het natuurlijke daglicht, een duurzame energiebron die volledig gratis is. daarnaast is je CO2-uistoot een stuk minder, wat uiteraard heel goed is voor het klimaat. Waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen, lees je in dit artikel.

Hoeveel panelen heb je nodig?

De eerste stap is kijken hoeveel panelen je nodig hebt, en dit doe je niet door het dak op te meten of te kijken wat je mooi vindt staan. wil je weten hoeveel panelen er nodig zijn om je hele huishouden van energie te voorzien, dan zal je dit uit moeten rekenen. Het gemiddelde stroomverbruik is 3300 kWh, al kan dit natuurlijk in elk huishouden verschillen. Wat het gemiddelde van jouw huishouden is kun je eenvoudig nakijken op het jaaroverzicht van je energieleverancier.

Nadat je dit hebt gedaan en weet hoeveel stroom jullie verbruiken, is het tijd om te kijken naar het opwekkingsvermogen van de zonnepanelen. Zijn deze 380 wattpiek, dan zou je bij een verbruik van 3300 kWh dus 9 zonnepanelen nodig hebben.

Kijk als laatste ook goed naar je dak. Eén zonnepaneel heeft ongeveer 1,5 vierkante meter nodig op het dak. Ook is het belangrijk dat je dak niet in de schaduw staat. staat hij voor 18 uur per dag in de schaduw, dan zijn zonnepanelen vaak niet rendabel.

Zonnepanelen kopen, wat zijn de kosten?

Zonnepanelen kopen die je natuurlijk niet zomaar, want het is een behoorlijke investering. Wat de kosten precies zijn, is vooraf niet te vermelden. Dit ligt aan de kosten per paneel, het aantal panelen dat je aanschaft en de installatiekosten. Wel is het zo dat hoe meer zonnepanelen jij koopt, hoe lager de kosten per vierkante meter uiteindelijk zullen zijn.

Daarnaast is het ook zo dat de panelen zich binnen een paar jaar hebben terugverdiend. En heb je energie over? Dan gaat dit via de meterkast terug het net in. dit wordt aan het eind van het jaar afgetrokken van het bedrag dat je moet betalen aan de energieleverancier. De kans is dus groot dat je flink wat geld terugkrijgt van de leverancier, zeker wanneer je voldoende zonnepanelen op je dak hebt liggen voor het hele huishouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here