Tips voor een succesvol moestuintje!

0
77

Steeds meer mensen hebben het thuis, een moestuintje. Je hoeft er namelijk niet perse een super grote tuin voor te hebben of een tuin op zichzelf, ruimte om het ergens in het licht neer te zetten is vaak al dikke prima. Ook een balkon is prima om te gebruiken voor een moestuintje. Er zijn een aantal tips om te zorgen dat het goed gaat met jouw moestuintje. Zo heb je vijf dingen nodig voor een moestuintje. Dat is lucht, ruimte, water, zon maar ook voeding.

Weet waar je aan begint

Het is super leuk om allemaal verschillende soorten groentes en fruit te zaaien en om later te oogsten, maar niet alles is mogelijk. Het kost namelijk super veel tijd om op allemaal verschillende plantjes te focussen. Het is leuk om bijvoorbeeld voor kruiden te gaan omdat deze vrij onderhoudsvriendelijk zijn. Dit kan juist heel makkelijk zijn. Je kan ook gaan voor andere groentes en fruit die je kan oogsten. Belangrijk is dan wel dat je ze goed zaait, anders lukt het alsnog niet.

De juiste hoeveelheid water

Alle plantjes even veel water geven, dat kan een tactiek zijn maar dat wordt niet altijd gewaardeerd door de plantjes zelf. Te veel water zorgt namelijk voor schimmels of rotte wortels, waardoor het niks gaat worden. Te weinig water zorgt voor uitdroging. Over de tijd heen zal je meer gaan leren over hoe veel water de plantjes precies nodig hebben. Wanneer je water geeft met een plantenspuit zal het vaak goed gaan. Voel tussendoor met je vinger of de aarde nog vochtig is of dat het ondertussen droog is geworden. Is het droog? Dan is het verstandig om wat water toe te voegen!

Weet wat jouw plantje nodig heeft

Wanneer je wil gaan voor allemaal verschillende plantjes en zaadjes, dan is het slim om eens op te zoeken wat elke plant en elk zaadje nodig heeft. Zo kunnen sla, radijs en spinazie niet goed zonder water, maar moet je met andere zaadjes juist opletten dat je ze niet al te veel water geeft.

Ook qua positie is het belangrijk dat je goed oplet. Zo hebben sommige plantjes juist veel licht nodig. Sommige hebben juist zon nodig terwijl andere liever een plekje in de schaduw opzoeken. Het is wel de bedoeling dat de plantjes genoeg licht krijgen. Als ze niet genoeg daglicht krijgen, dan zullen ze zelf op zoek gaan naar licht. Dit zorgt er dan op zijn tijd weer voor dat je lange slierten krijgt die vaak niet sterk genoeg zijn om te overleven. Zorg er dus voor dat de plantjes genoeg licht krijgen, maar nog niet in het begin vol in de zon staan. Daar gaan de meeste plantjes dan weer niet goed genoeg op.

Heb geduld!

Geduld is een schone zaak, vooral met moestuintjes. Als je iets vandaag zaait, dan kan je niet verwachten dat je binnen een week veel resultaat ziet. Heb daarom geduld voor het groeiproces. Ook liefde zorgt er voor dat ze goed groeien, vergeet ze daarom geen aandacht te geven!

Wil je planten in huis die ook nog eens goed zijn voor de lucht in huis? Lees dan verder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here