Onderscheiden van vlakschuurmachines

blog placeholder

Als je vlakschuurmachines vergelijken wilt is het belangrijk om het één en ander te weten. Is het bij jou duidelijk wat er wordt verstaan onder een vlakschuurmachine? Een snel weerwoord kan zijn: ‘ja alle schuurmachines met een vlakke zool’. Toch is dit een beetje kort door de bocht. Voornamelijk vanwege het feit dat veel schuurmachines een vlakke zool hebben. Neem bijvoorbeeld kleine delta schuurmachines. De zool is inderdaad vlak, maar mag niet direct worden verward met een vlakschuurmachine. Wanneer mag je een schuurmachine een vlakschuurmachine noemen? Hieronder een aantal exemplaren verduidelijkt.

Kernmerken

Een vlakschuurmachine heeft een aantal kernmerken die je niet terugziet bij andere schuurmachines. Met een kernmerk wordt bedoeld dat de eigenschappen hem onderscheiden van andere schuurmachines. Neem bijvoorbeeld een bandschuurmachine die zich door zijn schuurband onderscheidt van andere schuurmachines. Ditzelfde geldt ook voor een vlakschuurmachine. Hieronder zie je een aantal kernmerken van een vlakschuurmachine. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens je aankoop.

Rechthoekvormige schuurzool

Wel één van de meest bekende schuurzolen is de rechthoekvormige schuurzool. Deze schuurzool is speciaal ontwikkeld voor een vlakschuurmachine. Dankzij de vierkante zool is het mogelijk om in hoeken groter of gelijk aan 90 graden te schuren. Naast de rechthoekvormige schuurzolen heb je ook vierkante schuurzolen. Vaak krijgen deze machines de naam handpalmschuurmachine. Dit zijn kleine en compacte machines die fijn in de hand liggen. Wel zijn de functionaliteiten gelijk aan een vlakschuurmachine. Hierbij moet je denken aan dezelfde manier qua schuren alleen de schuursnelheid is een stuk lager.

Trilbeweging

De manier waarop er wordt geschuurd verschilt per machine. Een bandschuurmachine maakt gebruik van een draaiende beweging. De excenter schuurmachine daarentegen schuurt doormiddel van een ronddraaiende excenter beweging. Dit geldt niet voor een vlakschuurmachine, want hier wordt gebruik gemaakt van een trilbeweging. Wat betekent dat de schuurzool in een hoog tempo van voor en naar achteren beweegt. Het voordeel van een trilbeweging is dat je makkelijk in de hoekjes kunt schuren. De meeste schuurmachines behalen wel zo’n 28.000 trilbewegingen per minuut. Dat is sneller dan je met de hand kunt schuren.

Multizool

Er zijn ook schuurmachines die beschikken over een vlak- en deltazool. Je kunt hierbij zeggen dit is een vlakschuurmachine, maar over het algemeen krijgen deze machines een andere benaming. Een veelvoorkomende naam hiervoor is ‘Multi schuurmachine’. Een Multi schuurmachine combineert verschillende eigenschappen van schuurmachines. Vaak door het verwisselen van de schuurzool. Op het moment zijn er nog geen bandschuurmachines verkrijgbaar met een Multi functie. Ook zijn vaak multi schuurmachines net wat slechter dan een gewone schuurmachine. Dit heeft alles te maken met de focus die verloren gaat. De machine moet nu voldoen aan meerdere eigenschappen. De kwantiteit in functies vergroot, maar de kwaliteit neemt af.

Vermogen

Een vlakschuurmachine kom je niet gauw tegen met een extreem hoog vermogen. Vaak is een laag vermogen al voldoende om grote oppervlaktes te schuren. Wel is het zo dat een hoger vermogen natuurlijk meer weerstand aankan. Dit geldt in principe voor al het elektrisch gereedschap waar je mee werkt. Nu zijn er schuurmachine met een vermogen van 100, maar ook 800 watt. In de meeste gevallen heb je al genoeg aan een machine met een vermogen van rond de 300 watt. Dit geldt niet voor bandschuurmachines.

Bevestiging schuurpapier

De manier hoe schuurpapier wordt bevestigd is bij deze machine net wat anders. Het kan met een klembevestiging. Dit is de oudste methode en zag je eerder alleen terug bij de vlakschuurmachines. Hoewel dit leuk klinkt is de methode toch erg onhandig. Vandaar dat er voor gekozen is om een klittenband bevestiging te gebruiken. Met deze bevestiging is het een simpele handeling om het schuurpapier te verwisselen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here