Mooie planten die ook nog eens goed zijn voor de lucht in huis

0
125
Mooie planten die ook nog eens goed zijn voor de lucht in huis

Planten zijn niet meer weg te denken uit het interieur. Het zijn echt decoratieve sfeermakers en daarnaast ook nog eens gezond voor het leefmilieu. Bepaalde planten halen bewezen schadelijke stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde, een stof die veel voorkomt in schoonmaakmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. Het aanbod van planten is gigantisch. Welke planten zijn zowel mooi als gezond voor de lucht binnenshuis? Daarom een kort overzicht van planten die zowel mooi zijn als goed voor de luchtkwaliteit in huis.

De spinplant

De spinplant is een krachtpatser als je bedenkt dat de bladeren met gemak koolmonoxide, nitraten benzeen en formaldehyde uit de lucht halen. Het is een plant die onder de juiste omstandigheden hard groeit en veel stekjes produceert. Deze kinderen groeien aan de uitlopers van de plant en als je ze met wortel en al oogst, kun je er een nieuwe volwassen plant van kweken. Van direct zonlicht houdt de graslelie niet, zet de plant wel op een lichte plek. Houd de grond van de lente tot de herfst steeds vochtig en in de winter gaat de plant op rantsoen.

De klimop

De klimop of hedera groeit en bloeit buiten heel erg goed, maar binnen ook. De hedera is een held als het gaat om luchtzuivering. Het plantje haalt onder meer schimmels uit de lucht en dat is goed voor mensen met een allergie of problemen aan de luchtwegen. Daarnaast haalt de klimop formaldehyde uit de lucht. Veel water en licht heeft de hedera niet nodig, alhoewel de bladeren wel groener worden als de plant op een lichte plek staat. Je kunt de hedera op een hoge kast zetten, zodat de plant naar beneden groeit, of in een hangmandje plaatsen voor speels effect.

De Indische rubberboom

Vroeger werd er rubber gewonnen uit de Indische rubberboom. Nu is het ook een populaire kamerplant. Ook de Indische rubberboom haalt de stof formaldehyde uit de lucht. Veeleisend is deze zuiveraar niet, hij gedijt zowel op een lichte en warme plek, als koele en wat minder lichte plek. Het is wel een gewoonteplant, want als de Indische rubberboom eenmaal lekker staat, verplaats hem dan niet. Daar houdt de rubberboom niet van. De plant is wel giftig, dus zet hem op een onbereikbare plek voor kinderen en huisdieren.

De lepelplant

De lepelplant krijgt mooie witte bloemen en is ook een krachtige luchtzuiveraar. Je vindt hem dan ook vaak in kantoortuinen. Oorspronkelijk komt de lepelplant uit de jungle van Venezuela en Colombia. Zet hem daarom niet op een koude en tochtige plek, maar juist op een lichte plek met zo min mogelijk tocht. Direct zonlicht kun je beter vermijden. Als je de bloei van de bloemen wil bevorderen, knip je ze af zodra ze zijn uitgebloeid. Ook deze plant is giftig voor huisdieren en kinderen, dus zet hem op een veilige plek.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here