Huisaanpassingen en gewenste kostgangers

0
215

Een van de eerste dingen die veel mensen doen als ze een huis kopen is het huis aanpassen naar hun zin. Hup! Eruit met de oude boel, muren schilderen, oude ruiten eruit halen en vervangen, het dak goed aanpakken en isoleren en ga zo maar door. Waar vaak meestal niet aan gedacht wordt zijn de huurders die al voor je in het huis zaten en er graag nog in blijven wonen: dieren zoals mussen, gierzwaluwen en vleermuizen. En zeg nou zelf: er is weinig sfeervoller dan het getjilp van mussen in de dakgoot en het gegier van de gierzwaluwen op zwoele zomeravonden.

Steeds minder plekken over

Veel van deze dieren waren vroeger algemeen. Er waren altijd wel ergens kiertjes onder de dakrand, of rijen met bewoonbare dakpannen op het dak! Tegenwoordig worden huizen vaak grondig gerenoveerd en wordt er veel aandacht besteed aan het energie zuinig maken van huizen. Dit is uiteraard heel goed! Maar hierbij verdwijnen veel woonplaatsen van allerlei dieren. Mussen en gierzwaluwen broeden graag onder scheve dakpannen of andere kleine openingen in de dakrand. Vleermuizen zitten graag achter een windveer die een beetje scheef zit of in een spouwmuur waar ze inkruipen via een barst of klein gaatje in de muur. Al deze plekken worden steeds netter afgewerkt en grondig gevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor zijn veel diersoorten die kenmerkend zijn voor steden en dorpen flink in aantal achteruit gegaan de laatste tijd.

Leuk en nuttig in de tuin!

Geen beesten meer onder het dak klinkt voor sommige mensen als muziek in de oren. Toch is het de moeite waard om deze kostgangers tegemoet te komen. Een paartje gierzwaluwen voert duizenden insecten per dag aan hun jongen. Al deze muggen en vliegen kunnen je in elk geval niet meer lastig vallen als je op een warme zomeravond in de tuin zit of in bed ligt en de slaap niet kan vatten door een irritant zoemende mug. De gierzwaluwen werken de hele dag door, en in de nacht wordt het stokje overgenomen door de vleermuizen. Deze eten bijna net zoveel muggen en geven geen overlast in de spouw. En wie wordt er nou niet gecharmeerd van een rijtje huismussen die in de goot zitten te tjilpen en de broodkruimels komen opeten na het ontbijt? Daarnaast voeren ook zij hun jongen in het nest erg veel insecten. Laat het insectenmiddel dus maar lekker in de winkel liggen.

Wat kan je zelf doen?

Je kan ervoor kiezen om een dakbedekking te kiezen die de gewenste kostgangers ruimte biedt. Er is een ruime keuze aan dakbedekkingen beschikbaar. Omdat het goed is om ons energieverbruik terug te dringen en oude huizen te renoveren in plaats van sloop en nieuwbouw kunnen we deze gewenste gasten ook een alternatieve woonplek aanbieden. Een aantal nestkasten aan het huis kan de mussen een broedplek bieden, terwijl vleermuizen liever in een speciale vleermuiskast aan de zonzijde van het huis wonen. Gierzwaluwen broeden graag in iets grotere horizontaal liggende nestkasten waar ze zonder obstakels in volle vaart naar binnen kunnen vliegen. Maar je kan bij grotere renovatie- of bouwprojecten zelfs verschillende soorten nestkasten en vleermuiskasten in de muur metselen, en de ze deel te laten worden van de architectuur!

Wist je dat er veel verschillende tips zijn om je huisaanpassing zo goed mogelijk te laten verlopen?

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here