Duurzaam investeren of Cv-ketel kopen?

0
202
blog placeholder

We zijn er in Nederland steeds meer mee bezig met een creëren CO2-neutraal land. Maar is het slim om al te investeren in een warmtepomp? En wat is de terugverdientijd?

De afweging CV-ketel kopen of duurzaam investeren

Deze afweging is niet alleen afhankelijk van de terugverdientijd en prijs. Meer factoren moeten meegenomen worden in de beslissing. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat uw huis geschikt moet zijn om op lage temperatuur verwarmd te worden. De basis voor een warmtepomp is een goede isolatie.

investeringskosten

Je moet een redelijk bedrag investeren in een warmtepomp. Het goede nieuws wat investeringskosten betreft: de zogeheten ISDE-subsidie, die in elk geval tot eind 2020 loopt, scheelt minstens 1.000 euro op de aanschafprijs van uw warmtepomp. Toch kan er nog geen zekerheid worden gegeven dat een warmtepomp zichzelf altijd terugverdient. Het advies is dan ook, om pas een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel versleten is of naast de bestaande cv-ketel een (goedkopere) hybride warmtepomp te plaatsen.

Een rekensom ter overweging

Om een duidelijk overzicht te geven, maken wij de volgende rekensom:

U schaft een hybride pomp aan voor 3000 euro (inclusief subsidie). Vervolgens verbruikt u per jaar 1000 kubieke meter gas, dan heeft u 30 jaar nodig om de pomp terug te verdienen. Met een warmtepomp en een verbruik van 2500 kuub gas, verdien je met de bij de huidige gasprijs van 60 cent per m3 – de pomp in 15 jaar terug. Wanneer de gasprijs naar 1 euro gaat, en dat is in de toekomst realistisch, wordt het gunstiger over te stappen op verwarmen met een hybride warmtepomp.

De perfecte tussenoplossing

Is je cv-ketel aan vervangring toe? Dan is het advies voor bewoners om als tussenoplossing een cv-ketel te huren. Bij Feenstra kan dat al voor een periode van minimaal een jaar.

Cv-ketel huren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here