De wildplukwijzer!

0
38

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je fruit, noten of groentes in het wild kan vinden. het kan dan ook super leuk zijn om er iets mee te gaan maken of om fruit te gaan vinden dat je lekker op kan gaan eten. Heerlijk en puur natuur omdat je het dus ergens kan gaan plukken. Maar waar vind je die plekken precies? Je kan namelijk niet klakkeloos alles uit de natuur opeten, dat kan ook heel giftig zijn. In de wildplukwijzer, waar een applicatie van is maar ook een website, kan je precies vinden welke dingen je in de buurt kan plukken om vervolgens van te gaan genieten. Alle ins en outs lees je hieronder!

Hoe werkt het?

De wildplukwijzer is heel erg handig in gebruik. Zo kan iedereen er gebruik van maken en kan je over heel Nederland kijken waar er wat te plukken valt. Je kan namelijk over de kaart van Nederland scrollen en je ziet dan vervolgens waar je iets zou kunnen plukken of knippen. Zodra je dan op dat icoontje klikt, krijg je er meer informatie over. Je krijgt ook een foto te zien wanneer die door iemand is toegevoegd, erg leuk. Via het menu heb je de mogelijkheid om op jouw locatie te filteren of op een bepaald adres. Je kan ook inzoomen en uitzoomen, waardoor je de afstand kan bepalen. Daarnaast kan je ook op iets filteren. Wil je bijvoorbeeld vlierbloesems plukken om siroop van te maken, of liever wilde bessen? Dan kan je daar op zoeken en kan je makkelijk zien waar je dat kan gaan plukken. Het kan dan wel zo zijn dat je er een stukje voor op pad moet, niet alles is namelijk toegevoegd.

Iets toevoegen of verwijderen

Wanneer jij zelf op de hoogte bent van een bepaalde plek maar dat staat niet aangegeven in de wildplukwijzer, kan je dat heel gemakkelijk toevoegen. Je kan dan ook een foto uploaden en wat informatie. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je niet de bloesemboom van de buurman erin zet, maar wel echt een publieke plek waar het ook oké is om iets te gaan plukken. Andersom werkt het natuurlijk ook. Stel online wordt er een goede plek aangegeven, maar die boom of struik is er bijvoorbeeld niet meer, dan kan je dat heel makkelijk ook weer verwijderen. Let natuurlijk wel op dat je het niet te snel verwijderd, aangezien het zonde zou zijn als er zo veel zou verdwijnen.

Enkele dingen om rekening mee te houden

De belangrijkste regel waar je op moet letten: formeel gezien mag je niet plukken. Het is dan ook niet de bedoeling dat je een boom helemaal leeg snoeit of iets dergelijks, maar dat je er maar een beetje van neemt. Als er bijvoorbeeld veel staat, dan kan je beter van elke struik een beetje pakken om te zorgen dat het niet schadelijk is. Echter valt het wel onder stroperij, en mag het dus niet. Voor een handje bessen wordt je vast niet beboet, maar je kan het natuurlijk altijd navragen bij de betreffende partij. Of dat nou een eigenaar is of een beheerder van de grond, of eerder de gemeente of een boswachter; meestal staan ze er niet negatief tegenover. Wil je thuis juist wat meer eetbare dingen laten groeien? Lees dan dit artikel met tips voor een succesvol moestuintje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here