Dakkapel renoveren in plaats van vervangen

0
65
blog placeholder

Welke regels gelden voor een dakkapel renovatie

We besteden eerst aandacht aan de regels die gelden als een dakkapel gerenoveerd moet worden. Dakkapellen die zijn geplaatst op de achtergevel kunnen zonder toestemming van de gemeente worden gerenoveerd. De kleuren en materialen mogen worden veranderd, de breedte en hoogte mogen worden aangepast. Het enige waaraan moet worden voldaan zijn de landelijke regels, zoals de maximale hoogte van 1,75 meter en de afstand tot de buren van 0,5 meter.
De regels die gelden voor een renovatie van de dakkapel op de achtergevel, gelden over het algemeen ook voor dakkapellen die zijn geplaatst op de zijgevel. Een dakkapel op de voorgevel kan ook zonder vergunning worden opgeknapt, tenminste als niet wordt getornd aan de breedte en hoogte, kleuren en materialen. Zodra de grote van de dakkapel op de voorgevel verandert is een vergunning nodig, dat geldt ook als de dakkapel in plaats van blauw ineens groen of een andere kleur wordt gemaakt.

Waaruit kan een dakkapel renovatie bestaan?

Bij een oude dakkapel kan bijna alles worden vervangen, ongeacht de leeftijd van de dakkapel. Een dakkapel renovatie loont alleen niet meer, als bijvoorbeeld houtrot is ingetreden. Wat kan allemaal worden vervangen bij een bestaande dakkapel, ofwel waaruit bestaand de meeste dakkapel renovaties?

  • De houten bekleding van de zijwanden en het boeiboord wordt doorgaans vervangen door kunststof materialen als Trespa en/of kunststof schroten.
  • Het houten kozijn wordt eigenlijk altijd vervangen, meestal door een kunststof kozijn, maar ook een nieuw houten kozijn kan worden teruggeplaatst.
  • De loodslabben rondom de dakkapel worden vaak ook vervangen, zeker als de dakkapel al twintig of dertig jaar oud is, dat geldt ook voor de bitumen dakbedekking, die plaats moet maken voor EPDM.
  • Het is niet heel gebruikelijk, maar ook het isolatiemateriaal kan worden vervangen. De meeste mensen kiezen dan logischerwijs voor dikker isolatiemateriaal en laten de dakkapel opnieuw aftimmeren aan de binnenkant.

Wat kost een dakkapel renovatie?

Als de dakkapel niet wordt verbreed en/of verhoogd, dan is een dakkapel renovatie 20 tot 40 procent minder duur dan een nieuwe dakkapel. Als u de dakkapel toch wilt vergroten, dan raden de meeste dakkapel specialisten een nieuwe dakkapel aan, want een nieuwe dakkapel kost dan niet veel meer en is ook nog eens sneller te plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here